POVLAŠTENA MJESTA ZA PARKIRANJE U ZAGREBU

JUTARNJI otkrio prevaru: Ova parking mjesta nitko ne plaća, a u Gradu ne znaju da postoje!

Grad dao privatni i besplatni parking T. Holjevac, Josipu Friščiću i HSS-u, Agenciji za zalihe nafte! Samo HDZ plaća!
 Buljubašić/CROPIX

ZAGREB - Od 562 povlaštena parkirna mjesta u Zagrebu, označena žutim crtama, dio ih je potpuno ilegalan: vlasnici ne plaćaju ni kune, a nitko u Gradu ne zna da uopće postoje! Gradsko poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem godinama je dijelilo parking pozicije državnim institucijama, ministarstvima, tvrtkama, gradskim političarima, strankama, poduzetnicima. Procedura i kriteriji nisu bili presudni. Natpisi “Rezervirano” i četiri žute crte ispunili su uži centar. Da je Bandić svim vlasnicima naplatio propisanu cijenu, godišnje bi zarađivao 22 milijuna kuna, a ovako dobiva dvostruko manje: 11 milijuna kuna.

Sumnjivi dogovori

Sport Line, tvrtka nekadašnjeg teniskog asa Gorana Ivaniševića, ima u Dalmatinskoj ulici rezervirano parkirno mjesto . Međutim, u Gradskom uredu za promet ne postoje podaci o tom parking mjestu. Nitko ne zna koliko ga se plaća. Više informacija nije nam mogao dati ni Goranov otac Srđan koji misli da tenisač to mjesto ima posljednje dvije godine. Uzeo ga je, kaže, nakon dugogodišnje bitke s kaznama za nepropisno parkiranje. Slično je i s tvrtkom Fran Kruna u vlasništvu Hrvoja Ćalušića, sina poduzetnika i vlasnika lanca mjenjačnica Frane Ćalušića, za čije parkirno mjesto također ne postoje podaci u Gradskom uredu za promet, pa opet nitko ne zna plaća li ga itko i ako plaća, kome.

Od 562 mjesta rezervirana za tvrtke i institucije, njih 114 rezervirano je za veleposlanstva, i ona su besplatna. Uz to, 119 ih nedostaje u službenim dokumentima Ureda za promet. Veći se dio odnosi na policiju i tajne službe: ti su podaci tajni zbog sigurnosti. Kada smo, međutim, obišli i prekontrolirali sva žuta parking mjesta u centru Zagreba, utvrdili smo da postoji znatan dio pozicija koje ne pripadaju tajnim službama, a svejedno ih nema u evidenciji Ureda za promet. I zato nitko ne zna kako su ih vlasnici dobili i plaća li ih uopće itko.

Političare nije briga

Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata ima dva parking mjesta. Na popisu Ureda za promet nema podataka o tome da oni uopće imaju parking mjesto u Zagrebu. Uz zgradu Akademije dramskih umjetnosti nalaze se dvije ploče “Rezervirano”, a u Gradu također nemaju podataka o tome da oni imaju bilo kakva parking mjesta niti da li ih itko plaća.

Nezavisna lista Tatjane Holjevac, zamjenice predsjednika Gradske skupštine, ima dva žuta mjesta, i to na vrlo atraktivnoj poziciji, u Gajevoj ulici.

Ona može pozvati pauk i vi ćete dobiti kaznu ako se tamo parkirate, a nigdje, ni u jednom gradskom dokumentu, ne postoji podatak o tome da li, odnosno koliko plaća.

Za nju, međutim, u gradskoj upravi znaju da ih ne plaća. Dužna je, rekli su nam neslužbeno, gotovo 300.000 kuna.

Ona, naravno, tvrdi da Gradu nisu dužni ni lipe jer uz rješenje o parkingu nisu dobili nikakve račune ili eventualnu cijenu parkirališnih mjesta.

i.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:44