NEOBIČNA INVESTICIJA

JUTARNJI OTKRIO BIZARNO ULAGANJE HZZO-A Zavod za zdravstvo ima dionice tvornice duhana

Ravnatelj Siniša Varga kaže da se čim prije želi riješiti udjela u Agroduhanu

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) vlasnik je dionica hrvatske tvornice duhana Agroduhan iz Slatine.

Novac koji građani daju da za bolju zdravstvenu uslugu, uključujući i besplatne lijekove za rak pluća, HZZO je prije mnogo godina uložio u državnu tvornicu za uzgoj, proizvodnju i prodaju duhana.

- Da, neukusno je da zdravstveni fond ulaže u dionice duhanske industrije. Volio bih da to nije u portfelju HZZO-a - kaže ravnatelj Siniša Varga.

Agroduhan je državna tvrtka osnovana 1996. kao konkurent Hrvatskim duhanima u vlasništvu rovinjske Adris grupe. Samo te dvije tvrtke u Hrvatskoj imaju dopusnicu za uzgoj i preradu duhana.

HZZO je tada postao vlasnik dionica Agroduhana, ali i još nekoliko kompanija koje su trebale kapital, poput Trećeg maja, Brodosplita, Brodotrogira, Uljanika, Đure Đakovića i Imunološkog zavoda.

Varga kaže da HZZO ne sudjeluje u poslovnim planovima Agroduhana.

- Novac koji se trebao koristiti za liječenje pacijenata davali su tvrtkama kojima je trebala dokapitalizacija. To je bila politika devedesetih.

Udjel HZZO-a u slatinskom Agroduhanu od 3,6 % danas vrijedi 1.878 milijuna kuna.

Mali dioničar

Najviše dionica ima Agencija za upravljanje državnom imovinom, zatim Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. HZZO je sa 3,6 posto dionica četvrti suvlasnik u toj najvećoj proizvodnoj tvrtki u Slatini sa 190 stalnih i sezonskih radnika.

- Ne mogu vjerovati! - iznenadio se predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga kada smo mu rekli da je HZZO suvlasnik Agroduhana i dodao: - Duhanski dim je glavni uzročnik raka pluća, usne šupljine, čak i raka bubrega.

Upravljanje dionicama

Hrvatska je deveta u Europi po broju novooboljelih od raka pluća. To je, nakon raka debelog crijeva, drugi karcinom od kojeg najčešće obolijevaju Hrvati, a u muškaraca to je najrašireniji rak. Većina ih je dobila rak pluća zbog pušenja cigareta.

Prošloga tjedna HZZO je prodao dio svog portfelja na temelju odluke Vlade, i to udjele u brodogradilištima Brodotrogir, Uljanik i Treći maj.

Sav je novac otišao u državni proračun, a mogao je biti potrošen za nabavu lijekova. Zato će Varga, kada se HZZO izdvoji iz državne riznice, tražiti da im se omogući da samostalno upravljaju svojim portfeljom.

Agroduhan godišnje proizvede preko svojih farmera oko 2 tisuće tona Virginia FC I Burley duhana, a Adrisovi Hrvatski duhani četiri puta više, oko 8 tisuća tona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43