KARAMARKOVA DESNA RUKA

JUTARNJI ISTRAŽUJE Sve kreditne obveze glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića Vase i njegove supruge!

Milijan Brkić dobio je kredit od 560 tisuća eura i od 200 tisuća eura. Ženina tvrtka imala je kredit od 147 milijuna kuna, a to nije sve...

Kolika primanja netko mora imati da bi uredno otplaćivao stambeni kredit od čak 560.000 eura? Ugovoreni rok otplate je 25 godina, a s kamatom od šest posto mjesečna rata iznosi od 24 do 25 tisuća kuna. Kolika primanja mora imati osoba koja, uz takav kredit, može sebi još priuštiti automobil vrijedan 30.000 eura, koji otplaćuje preko leasinga, te istovremeno još jedan, ne računajući neka “manja” zaduženja, stambeni kredit od 200.000 eura?

Ne odgovara na pozive

Sva ta zaduženja uspjeli su servisirati, a najvećim dijelom i vratiti, prijašnji zamjenik ravnatelja policije, sada glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso i njegova supruga Karmen Brkić. Kako? Nismo uspjeli doznati jer nam se Milijan Brkić nije javljao ni nakon višekratnih telefonskih poziva. U svemu je zasigurno najzanimljiviji kredit Brkićevih na iznos od 560.000 eura, ne samo zbog ishođenja i otplate, nego i zbog trenutka njegova dobivanja i banke koja ga im je odobrila.

Jer, riječ je o Karlovačkoj banci, zbog čijeg su poslovanja prošloga tjedna uhićeni najveći dioničar banke Sandi Šola i troje članova njegove obitelji. Milijan Brkić već ranije je imao kredit “za likvidnost” od nepunih milijun kuna u toj banci, koji je odavno zatvorio. No, 2007. usljedilo je novo zaduženje.

I to upravo u trenutku kada je bio pomoćnik ravnatelja SOA-e, a kada je njegova supruga Karmen Brkić, zajedno sa suprugom Brkićeva tadašnjeg kolege iz SOA-e Josipa Jurčevića, ušla u vlasništvo tvrtke Opatovina projekt d.o.o. Ta tvrtka, odnosno njezino kreditiranje našlo se sada u središtu USKOK-ove istrage u aferi Karlovačka banka.

Supruge dioničarke

Uglavnom, supruge dvojice visokorangiranih službenika SOA-e postaju vlasnice po 7 posto udjela u Opatovina projektu, čiji je najveći vlasnik brat Sandija Šole, Petar Šola. Opatovina projekt tada dobiva kredit od Hypo Leasinga, odnosno Alpe Adria poslovodstva, od čak 142 milijuna kuna, a kao zalog služe kupljene nekretnine u Zagrebu, zemljišta na području Savske Opatovine odnosno Prečkog. Već sljedeće godine, 2008., dvije suvlasnice prepuštaju Petru Šoli svoje vlasničke udjele u Opatovina projektu.

No, prije izlaska iz Opatovina projekta Karmen Brkić u studenom 2007. godine dobila je od Karlovačke banke stambeni kredit od 560.000 eura. Kao osiguranje su poslužile hipoteke na tri nekretnine, poslovni prostor od oko 63 metra kvadratna, u kojemu je Karmen Brkić otvorila frizersko-kozmetički salon u Baštijanovoj ulici, te dva stana na Malešnici ukupne veličine 144 kvadrata.

Zatvoren kredit

Podaci o tom kreditu većem od 4 milijuna kuna mogu se iščitati iz izvadaka za spomenute nekretnine u zemljišnim knjigama. Ujedno je vidljivo da je obitelj Brkić nakon nepune četiri godine, iako je ugovoreni rok otplate bio 25 godina, zatvorila taj kredit. Zanimljiv je i datum brisanja založnog prava Karlovačke banke. Rujan 2011. godine. Otprilike dva mjeseca prije nego što je Milijan Brkić otišao iz MUP-a u politiku.

Međutim, još dok je bio u samom vrhu hrvatske policije i dok je još bio “debelo” zadužen u Karlovačkoj banci, Milijan Brkić ishodio je i stambeni kredit u Privrednoj banci Zagreb. U travnju 2008., kada je kupio i VW Tiguan preko leasinga, obitelj Brkić kupuje novi stan od 140 metara kvadratnih u zapadnom dijelu grada. Iznos kredita je 200.000 eura s rokom otplate od 30 godina.

Ono što prilično iznenađuje, a jasno se vidi u ZK izvatku za kupljeni stan, jest ugovorena kamatna stopa, doduše promjenjiva, od samo dva (2) posto godišnje. Za običnog hrvatskog građanina više nego povoljno. Bolje reći nedohvatljivo.

Pritom treba napomenuti da je obitelj Brkić, prema podacima koje je u imovinskoj kartici naveo sam Milijan Brkić, godišnje zarađivala 284.000 kuna, odnosno nepunih 24.000 kuna mjesečno, kolika im je otprilike bila i rata kredita u Kabi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:00