TKO JE IVICA PAPEŠ?

JUTARNJI ISTRAŽUJE Đuri Gavriloviću novac je došao s računa bivšegnogometaša i suvlasnika Besta

Prema nepravomoćnoj presudi, Papeš državi mora vratiti 2,12 milijuna kuna zbog malverzacija u Tvornici čarapa Sloboda iz Samobora
 Drago Sopta/CROPIX

Supruga Đure Gavrilovića, Greta, ušla je u ured poduzetnika Ivice Papeša u zimu 1992. i pozdravila komercijalisticu Šteficu Škobić, zaposlenu u tvrtki otkako su početkom 90-ih u mesnoj industriji Gavrilović počele kasniti plaće. Škobić su tada ponudili premještaj u zagrebačku tvrtku Ivice Papeša kako bi barem ona primala plaću s obzirom na to da je i suprug radio u Gavriloviću pa da obitelj ne ostane bez primanja.

- Greta je uletjela u nekoj žućkastoj, ofucanoj bundici i rekla da su preuzeli industriju, pa da će Đuro dati otkaz u austrijskoj ambasadi, ali da ona neće ostaviti posao kako bi ušla u nešto neizvjesno - prisjetila se jučer u razgovoru Štefica Škobić, koju USKOK predlaže kao jednog od svjedoka u rješenju o istrazi protiv Đure Gavrilovića.

Osnovao udrugu

Upravo je njezin suprug osnovao udrugu u kojoj je okupio bivše radnike nezadovoljne tadašnjim stečajem Gavrilovića. Škobić su, kaže, istražitelji ispitali u povodu pokretanja postupka arbitraže u Parizu od strane Gavrilovića. No, u tom su postupku, čini se, došli do sasvim novih saznanja, jer je protiv Đure Gavrilovića u srijedu otvorena istraga zbog sumnje da je pet tvrtki iz nekadašnjeg holdinga te mesne industrije kupio s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih za obranu Hrvatske, i to uz pomoć tadašnjeg ministra financija, danas pokojnog Joze Martinovića. Istražitelji su ušli u trag novcu kojim je Gavrilović došao do tvrtki te su utvrdili da mu je novac uplatio Papeš, od kojeg je ranije, navode istražitelji u rješenju, u nekoliko navrata tražio pozajmice. Poduzetnik Ivica Papeš također se navodi kao jedan od svjedoka. Papeš je bivši nogometaš Dinama, koji je početkom 90-tih krenuo u poduzetničke vode: bavio se ugostiteljstvom, vodio je kafić, restoran, bio je i suvlasnik kluba The Best, baio se uvozom i izvozom. Prijateljevao je početkom 90-th s obitelji Tuđman, a posebno je bio dobar, prisjeća se naš izvor, s Nevenkom Tuđman. U sudskom registru povezuje ga se s brojnim tvrtkama u kojima većinom više nije, ili su ugašene, aktivan je samo Pap sport j.d.o.o., koji je lani ostvario prihod od 655 tisuća kuna.

Član skupštine Dinama

Papeš je zajedno s Tatjanom Žužul 2012. nepravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Tvornice čarapa Sloboda. Prema toj nepravomoćnoj presudi Papeš je državi trebao vratiti 2,12 milijuna kuna, a Tatjana Žužul nešto više od 628 tisuća kuna, koje im je na ime dobiti skupština tvrtke isplatila krajem 1998. Papeš, svojedobno i član skupštine Dinama, danas se rijetko pojavljuje na društveni događajima, a u kuloarima se priča da se povukao, poslovi mu navodno ne idu, a podosta novca je navodno izgubio, kažu, i na pokušaju da kvartovski nogometni klub ŠD HAŠK pretvori u ozbiljan klub koji bi se probio dalje. Dobili smo ga na mobitel, no rekao je da ne zna o čemu govorimo, kasnije više nije odgovarao na pozive, a ni na poruke. Međutim, Štefica Škobić potvrdila nam je o kojem je Papešu riječ jer je tih 90-ih radila upravo u njegovim tvrtkama.

- Često su tamo dolazili Greta i Đuro, pričali su o tom povratu tvornice, a isto tako mi je jednom prilikom 1992. godine Papeš rekao da Gavrilovići moraju platiti tvornicu pa da će pomoći oko toga - prisjetila se Škobić.

Nije znala ni kako, ni odakle je Papeš mogao nabaviti novac. Papeš i Gavrilović dogovarali su tada, prisjetila se, da se poslovanje Gavrilovića vodi preko Papešove tvrtke u Zagrebu, sve dok jedan dan Papeš nije došao uzrujan u ured.

- Papeš mi je tada ispričao da je Đuro došao, donio novce u vrećici te da prekidaju suradnju, da će poslovanje opet ići preko Gavrilovićeva sjedišta u Ilici 8 - prisjetila se Škobić. Ispričala je istražiteljima, kaže, da Gavrilovići u to vrijeme nisu bili imućni.

- Zato sumnjam da su imali novac za kupnju - kaže ona.

Papeša nije viđala u društvu ministra Joze Martinovića, koji je Gavriloviću, kako tvrde istražitelji, odobrio isplatu tog novca, kaže da su te veze imali Gavrilovići. Pretpostavlja da je to bilo uz pomoć predsjednika Sabora Žarka Domljana, tadašnjeg supruga Gavrilovićeve sestre.

20 godina prekasno

Bivši čelni čovjek Gavrilovića, Živko Juzbašić, kojeg istražitelji također navode kao svjedoka, kaže da ga je danas sram prisjetiti se svega toga.

- Sve je to vlast dogovorila, oni su doveli tog Gavrilovića i sve mu omogućili, nažalost, sve je istina što se piše, ali dočekali smo je 20 godina prekasno - rekao je Juzbašić.

‘Nitko ne misli na onih šest tisuća radnika koji su ostali bez posla’

Nekadašnji šef transporta u Gavriloviću, danas profesor na Ekonomskom fakultetu Vladimir Čavrak, koji radi na knjizi o Gavriloviću, podsjeća na šest tisuća radnika koji su tada izgubili posao.

- Državno odvjetništo uokvirilo je istragu datumima 11. studenoga 1991. do listopada 1992. i na iznos nepripadne imovinske koristi od 7,8 milijuna kuna. Oko 6000 bivših radnika i 5000 kooperanata s Banovine koji su tada izgubili radna mjesta i danas su dovedeni do prosjačkog štapa dobro znaju da ti datumi i iznosi ni približno ne odgovaraju činjenicama. Vremenski obuhvat rastakanja i uništavanja jedne od tri tada najveće mesne industrije potrebno je proširiti najmanje na 12. srpnja 1991., kada je tadašnja Agencija za restrukturiranje, bez ikakvih valjanih argumenata i razloga, smijenila Upravu i imenovala novi Upravni odbor . Ta je uprava u sljedeća četiri tjedna na osnovi lažnih podataka i uz politički pritisak donijela prijedlog za pokretanje stečaja - tvrdi prof. Čavrak i dodaje da je Trgovački sud u Zagrebu, bez provjere, pokrenuo nezakonit stečaj.

- I u manje od tri mjeseca nestalo je pola milijarde maraka vrijednosti poduzeća koje je izgrađeno u vremenu od 1960. do 1990. i nema poveznice s poduzećem koje je 1945. ondašnja vlast konfiscirala - kaže Čavrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 14:21