VAŽAN SUSRET

JUTARNJI EKSKLUZIVNO OTKRIVA Budući premijer Orešković putuje u Kitzbühel na sastanak s vlasnicima hrvatskog javnog duga

Budući premijer gostovat će na zatvorenom redovnom godišnjem skupu grupe financijera
 CROPIX

U trenucima dok se pažnja domaće javnosti fokusira na pregovaračke napore predstavnika HDZ-a i Mosta, značajni dio aktivnosti mandatara Tihomira Oreškovića ostaje nezapažen i prolazi ispod razine medijskog periskopa. Istodobno, stječe se dojam da su te mrvice informacija o mandatarovim aktivnostima na jednoj drugoj, višoj razini važnosti kad je u pitanju ekonomska budućnost Hrvatske. Od svih sudionika političke scene koji sudjeluju u aktualnom procesu formiranja nove Vlade, upravo je T. Orešković osoba koja je upozoravala da će fokus tražiti na proračunskim pitanjima, dok su se ostali proračuna doticali tek sporadično.

Glavni zadatak

Jutarnji list doznaje kako T. Orešković, iako još formalno nije ni postao premijer, već počinje vrlo ozbiljno raditi na pitanju uravnoteženja rashoda i prihoda hrvatskog proračuna i kreće prema ispunjavanju zahtjeva Europske komisije o smanjenju fiskalnog deficita. Jedan od prvih konkretnih poteza T. Oreškovića jest putovanje u austrijski Kitzbühel već krajem ovoga tjedna, gdje će na konferenciji zatvorenog tipa imati priliku razgovarati s grupom vrlo uglednih međunarodnih investitora.

Gorući problem

Razgovor s vlasnicima hrvatskog duga od izuzetne je važnosti. U trenutku kad procjene govore da je hrvatski javni dug premašio 297 milijardi kuna i dosegnuo oko 90 posto BDP-a, sve je jasnije da u slučaju bilo kakvih snažnijih potresa na međunarodnom tržištu kapitala Hrvatska može imati izuzetnih problema s refinanciranjem duga. Isto tako, jasno je da ovoliki javni dug nije održiv te je međunarodnim i domaćim investitorima nužno ponuditi kredibilni proračun te širi set održivih javnih politika koje će voditi konsolidaciji hrvatskih javnih financija i gospodarstva općenito. Sve je, naime, jasnije da ni javni dug, kao niti dug sektora poduzeća nisu održivi te se moraju povući potezi koji će uvjeriti investicijsku zajednicu da je mudro ulagati novac u Hrvatsku čak i uz očekivanja nižih prinosa. Sastanak u Kitzbühelu prva je značajna prilika da Orešković i grupa vlasnika hrvatskog duga razmijene mišljenja te pokušaju naći zajednički jezik obostranih interesa.

Okupljanje vlasnika hrvatskog duga u Kitzbühelu događalo se i ranijih godina, o njemu nema previše informacija u javnosti, osim da se na njemu okupljaju zaista značajni igrači. Lani je zbog boravka u Kitzbühelu bio prozvan i guverner Boris Vujčić jer je izbivao iz zemlje u trenucima visoke napetosti u slučaju franak, ali se tada podcijenila važnost činjenice da je zaista prezentirao hrvatske perspektive važnim investitorima. Guverner Boris Vujčić će, doznajemo, nazočiti sastancima u Kitzbühelu i ove godine.

Vraćanje povjerenja

Ukratko, mandatar Orešković na svom prvom međunarodnom druženju s investitorima treba dobiti prve odgovore o tome kakve to politike Hrvatska treba ponuditi vjerovnicima da bi osigurala zaustavljanje rasta cijene zaduživanja. Bit će to prvi korak prema ispunjenju misije koju je T. Orešković otkrio u prvom nastupnom intervjuu u Jutarnjem listu, a to je vraćanje povjerenja kreditnih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:29