MEDIJACIJA

JUTARNJI DOZNAJE Vlada traži engleskog stručnjaka za miritelja u sporenju s MOL-om

Medijator će biti samo pomagač u razgovorima, nije arbitar
Cakovec, 140114.Cetiri ugovora vrijedna oko 240 milijuna kuna potisana su za projekt Medjimurje, ciji je cilj privodjenje proizvodnji dosad otkrivenih plinskih polja u Medjimurju. Ugovor su potpisali Zoltan Aldott predsjednik Uprave Ine, te predstavnici konzorcija koji ce izvoditi radove. Potpisivanju ugovora bio je nazocan i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Na fotografiji: ministar Ivan Vrdoljak i Zoltan Adoltt predsjednik Uprave Ine.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

Ako se hrvatska Vlada i MOL dogovore oko miritelja u rješavanju spora vezanog uz sudbinu Ine, ta bi osoba već u sljedećem krugu pregovora trebala sjediti na razgovorima dviju strana, doznaje Jutarnji list.

Američka strana je, kako doznajemo, predložila četiri stručnjaka za koja je ocijenjeno da mogu pomoći. Riječ je o Amerikancu, Grku, Francuzu i Englezu. Prema dostupnim informacijama, hrvatska bi strana odabrala engleskog stručnjaka, a želje Mađara nisu poznate. Oni su se izjasnili da im jedan od predloženih stručnjaka nije prihvatljiv.

Prihvaćena pomoć

Kao što je Jutarnji list objavio, ministri su američku ponudu o prijateljskom posredovanju prihvatili na prošlotjednom zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Riječ je o promjeni stava hrvatske Vlade da medijacija ne dolazi u obzir dok se ne završe arbitraže pred međunarodnim sudovima.

Sada je medijacija prihvatljiva ako ne utječe na arbitražne postupke koji su u tijeku. Kako doznajemo, uloga miritelja na pregovaračkim sesijama Vlade i MOL-a strogo je posrednička. On će biti samo pomagač u razgovorima, nije arbitar, nema mogućnost nametanja odluka, njegovi stavovi nisu obvezujući.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva gospodarstva, sljedeća runda pregovora između Vlade i MOL-a mogla bi biti vrlo burna.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je prije nekoliko tjedana za Bloomberg da će na sljedećoj rundi pregovora MOL-u predložiti novi dioničarski ugovor. Ako Mađari to odbiju, Hrvatska će se spremiti za otkup MOL-ova udjela u Ini.

Model upravljanja

Tim je prijedlogom obuhvaćen i novi model korporativnog upravljanja tvrtkom. Prema njemu, tvrtkom bi se upravljalo sukladno visini udjela, tj. MOL i hrvatska Vlada zajednički. Svaka od strana imenovala bi po tri predstavnika u Upravu Ine, odluke bi se donosile konsenzusom, bez preglasavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:19