JE LI MOGUĆ DOGOVOR?

JUTARNJI DOZNAJE: I Gotovina za mimohod u Zagrebu, Kolinda ga želi u Odboru za obljetnicu Oluje?

Da, Gotovina se slaže s tim da mimohod bude u Zagrebu 5. kolovoza, izjavio je generalov prijatelj za Jutarnji list
Zadar, 241112.Obiljezavanje Dana grada Zadra i dolazak generala Ante Gotovine pocasnog gradjanina grada Zadra.Docek generala Ante Gotovine na Forumu.Na fotografiji: Ante Gotovina.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

U državnom odboru za proslavu 20. godišnjice Oluje, čije je osnivanje inicirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bit će, kako neslužbeno doznajemo, i general Ante Gotovina.

Jedan od najpoznatijih zapovjednika iz Oluje i heroj Domovinskog rata oko načina obilježavanja Oluje dijeli stajalište s premijerom Zoranom Milanovićem, a ne s predsjednicom države.

Gotovina je naime, otkrio nam je jedan od njegovih bliskih prijatelja i suboraca, za to da se 5. kolovoza Dan pobjede i domovinske zahvalnosti proslavi uobičajeno u Kninu, ali istoga dana kasnije i velikim vojnim mimohodom u Zagrrebu.

- Da, Gotovina se slaže s tim da mimohod bude u Zagrebu 5. kolovoza. A želi biti i u odboru koji će biti osnovan radi organizacije 20. godišnjice Oluje - potvrdio nam je Gotovinin prijatelj.

Važna obljetnica

U Uredu predsjednice smo dobili neslužbenu potvrdu da bi Kolinda Grabar Kitarović htjela da u odboru svakako budu generali Gotovina i Mladen Markač. Još kada je prije šest dana otkrila da je predsjedniku Vlade poslala dopis u kojemu predlaže da se osnuje državni odbor za tu važnu obljetnicu, objasnila je kako bi u njemu trebali biti predstavnici njezina i Milanovićeva ureda, predstavnici Sabora, zapovjednici iz Oluje, predstavnici vojske, policije i Glavnog stožera.

- Predsjednica bi svakako voljela da u odboru budu generali Gotovina i Markač, ali i zapovjednici svih gardijskih brigada koje su sudjelovale u toj vojno-redarstvenoj akciji - rekao nam je jedan od njezinih suradnika.

Usklađivanje termina

Kod Gotovine, koji će biti i član njezina Vijeća za domovinsku sigurnost, čini se, kuca na otvorena vrata. Naime, njezina ideja o odboru bila je potaknuta upravo najavama iz Vlade da uskoro namjeravaju donijeti odluku prema kojoj bi se ove godine 5. kolovoza, osim u Kninu, obilježio i vojnim mimohodom u glavnom gradu Hrvatske. Iako se, kako tvrde Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović, s takvim scenarijem najprije složila i sama Grabar Kitarović, kasnije se predomislila te smatra da bi mimohod u Zagrebu trebao biti dan prije ili dan poslije proslave u Kninu kako ta manifestacija ne bi ostala u sjeni.

Iako premijer Milanović podržava njezinu ideju o osnivanju odbora, i dalje ne odustaje od toga da istoga dana Dan pobjede slavimo u Kninu i Zagrebu. U pismu koje joj je poslao u petak poručio je da je “spreman za dogovor o osnivanju državnog odbora za organizaciju proslave 20. obljetnice Oluje”, ali je istodobno podsjeća na njezine ranije stavove.

“Budući da smo nakon sjednice Vijeća za obranu razgovarali o proslavi Oluje, smatram da smo se dogovorili i usuglasili da se ta važna obljetnica oblježi 5. kolovoza tradicionalnom svečanošću na tvrđavi u Kninu i vojnim mimohodu Zagrebu istoga dana”, napisao je također Milanović.

Osim Gotovine, predsjednika Vlade podržava i Generalski zbor, udruga koja okuplja oko 70 umirovljenih generala, a inače je bliska HDZ-u.

- Zagreb, odakle je vođena Oluja, zaslužuje mimohod - objavio je njihov predsjednik Pavao Miljavac.

Poruka predsjednice

Proslavi u Zagrebu oštro se, pak, protive branitelji koji prosvjeduju u Savskoj i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji poručuje kako nije vrijeme za rastrošnost. Kolinda Grabar Kitarović jučer je u Rijeci ponovila kako ne želi da se bilo tko dijeli oko Oluje jer je to jedan od najvećih hrvatskih praznika.

- Moramo uzeti u obzir i mišljenje građana o tome, posebno onih koji su sudjelovali u Oluji. Ja sam otvorena za sve prijedloge - rekla je predsjednica.

A istraživanje je pokazalo da su i građani baš poput državnog vrha - podijeljeni. Samo za proslavu u Kninu ih je 51 posto, 35 posto ih je za to da isti dan budu proslave u oba grada, a 45 posto samo za mimohod u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:00