PRIJELAZNI ROK

JUTARNJI DOZNAJE Dva ugledna zastupnika i jedan gradonačelnik već su pristali prijeći u stranku Ive Josipovića!

Josipović je, tvrdi se, privukao i jednog gradonačelnika srednje velikog grada u svoju stranku kojoj još nije dao ime
 Neja Markičević/CROPIX

Nova stranka Ive Josipovića, koja će službeno biti osnovana sredinom svibnja, odmah će postati parlamentarna. Dva zastupnika Sabora pristupit će novoj stranci, a u svojim će redovima imati i jednog gradonačelnika srednje velikog grada u Hrvatskoj. Kako Jutarnji doznaje, i nekoliko načelnika pristupit će novoj stranci, čije ime Josipović još uvijek ne želi priopćiti.

“Tri su varijante za ime buduće stranke. Po jednom tradicionalnom prijedlogu naziv stranke bi trebao u nazivu imati asocijaciju na socijaldemokraciju. Neki mi predlažu da stranka u nazivu ima moje ime, što mi nije previše simpatično. U ovom trenutku tome nisam sklon i najbliža mi je varijanta da izađemo iz klasičnog obrasca identifikacije s političkom orijentacijom i da se nađe neko ime koje će na drukčiji način označavati orijentaciju i namjere stranke”, kaže Josipović. Postoji nekoliko prijedloga iz sve te tri grupe i Josipović kaže da konačna odluka nije donesena.

Lijevo od SDP-a

Statut nove stranke već je u prvoj skici napravljen, kao što su napravljeni i elementi programa. Sjedište stranke bit će u Zagrebu, a još nije odlučeno hoće li prostor biti unajmljen ili će ga dijeliti s već nekom postojećom strankom. Josipović tvrdi da će po političkim stajalištima nova stranka biti “jedan korak” ljevija od SDP-a, ali otvorena i centru. “Računam tako i na suradnju s centrističkim, regionalnim strankama”. Bivši predsjednik kaže da je odlučio osnovati stranku davno, prije predsjedničkih izbora. “Oni su bili zajednički projekt mene i stranaka koje su me podržavale, dok su politički projekti nešto drugo. Moja je procjena bila da se neke važne ideje ne prihvaćaju u SDP-u i zato sam odlučio osnovati stranku.” Istovremeno, Josipović kaže da nije neprijatelj SDP-u, te da će vrijednosti dviju stranaka biti slične. “Ja sam socijaldemokrat bio i ostao, ali tražim prostor za provođenje reformi bez kojih hrvatsko društvo nema perspektivu.”

Josipović kaže da nije upoznao Milanovića s idejom da osnuje stranku. “Mi smo malo komunicirali. Nakon izbora premijer mi je javno poručio da se mogu učlaniti u stranku, ako želim, a ja sam tu poruku shvatio onako kako zvuči, da nisam dobrodošao u SDP.”

Pripreme za izbore

Bivši predsjednik i dalje odbija svaku mogućnost da zatraži ured, na što ima pravo. “Više je razloga za to. Jedan je taj što sam još relativno mlad i što nastavljam raditi na Sveučilištu i kada bih uopće koristio ured. Bio bi to nepotreban trošak za državu.”

Josipović očekuje da će izbori biti najesen i najave da će biti sljedeće godine naziva “Vladinim spinovima”. Na pitanje u kakvim je odnosima s Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem odgovara “korektnim”. “Ipak, žao mi je da s premijerom i Vladom nisam uspostavio bolju sinergiju.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:57