SLUČAJ FIMI MEDIA

Jurak opisala kako su izvlačili državni novac: Barišiću sam ukupno predala 35 MILIJUNA KN!

Bivša blagajnica HDZ-a Pavošević: Vrdoljaku isplaćeno milijun, Ivani Kindl 110.000, a Škori 60.000 kuna
Zagreb, 160412.Na zagrebackome Zupanijskom sudu danas je pocelo jos jedno sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu. Rijec je o slucaju 'Fimi-media', jednoj od najvecih korupcijskih afera zbog koje ce se na optuzenickoj klupi naci i donedavno vladajuca politicka stranka Hrvatska demokratska zajednica. Uz bivseg premijera Ivu Sanadera, sudit ce se HDZ-u, bivsim duznosnicima te stranke - glasnogovorniku Ratku Maceku, riznicaru Mladenu Barisicu i blagajnici Branki Pavosevic te vlasnici marketinske agencije po kojoj je slucaj dobio ime Nevenki Jurak.Na slici: Mladen Barisic, Ivo Sanader, Ratko Macek, Branka Pavosevic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

NOVO >>>>>>>>> 13:40 - Prije završetka današnjeg ročišta, u iskazima Nevenke Jurak navedeno je i kako joj je Barišić 2006. najavio da će Fimi media dobiti posao od MUP-a. Nazvao ju je Mehun i dogovorili su da će Fimi media za njih napraviti spotove za televiziju, prenosi 24 sata.

- Nakon toga sam dalje poslove dogovarala s Kirinom. Njemu sam rekla kako MUP ima pravo na 10 posto popusta za emitiranje spotova na televiziji i 30 posto na radio, a on mi je rekao da to zanemarim te da uplatim cijeli iznos - rekla je Jurak.

U vezi sklapanja poslova s klijentima, Jurak je dodala i kako je njezina tvrtka poslovala tako da bi prvo slala nepotpune ponude pa je klijent još povećavao cijene jer je znao koliko može potrošiti na neki projekt. Jurak bi tada Barišiću kazala kolika je dobit ostvarena, nakon čega bi on rekao koliko mu novaca treba.

Na kraju je ispričala i kako je nakon što je Kirin otišao suradnju nastavila s Rončevićem i Karamarkom. I Rončeviću je rekla za popuste, a on joj je rekao da za iznos tog popusta poveća broj emitiranja na televiziji. S tom je praksom nastavio i Karamarko, piše 24 sata.

Suđenje se nastavlja u utorak, također čitanjem iskaza Nevenke Jurak. Svoj iskaz sutra bi trebala dati i odvjetnica Marica Ivanković, koja Fimi mediju zastupa kao pravnu osobu.

--------------------------------------------

13:10 - Nadalje, Jurak je posvjedočila da Barišića poznaje 20 godina, piše 24 sata.

- Druženje smo obnovili u vrijeme kada mu je bila bolesna žena, a meni mama. Fimi media je tada imala samo jednog zaposlenika, mene. Barišić me pitao da li znam nekoga tko može napraviti plakate i bedževe za HDZ. Rekla sam mu da to može Fimi meda. Odradila sam to no nisam im naplatila jer sam očekivala da će mi pomoći pronaći neki novi posao.

- Tražila sam Barišića da mi pomogne. To je bilo 2004. kada je HDZ došao na vlast. Barišić mi je rekao da će razgovarati sa Sanaderom. Tada nisam znala u što će se to pretvoriti. Barišić se dogovorio sa Sanaderom da će sve poslove oko provizije odrađivati Fimi media. Fimi media će imati proviziju i troškove, a sva dobit ide u stranku. Barišić bi mi rekao koliko novaca treba, a ja bih vidjela koliko ima od profita i koliko mu mogu dati. On je to nosio u stranku. Kasnije mi je rekao da je to davao Sanaderu, rekla je Jurak u iskazu. Dodala je i kako su novac izvlačili preko Dimićeve Onide jer su se iznosi koje su tražili povećali.

- Bojali smo se novac izvlačiti van iz Fimi medije da ne izgleda kao "pranje novaca". Drmiću bi dali podatke o tome koliko novca treba izvući, a on bi poslao fakturu. Nakon uplate bi podigao novac, donio ga nama, a sebi bi uzeo 10 posto provizije. 2007. je bila najveća potražnja za gotovinom - rekla je Jurak, a prenosi 24 sata .

Jurak je također rekla kako se Fimi mediji posao povećao 2006. i 2007., a kao klijente navela je Plinacro, MUP, Hrvatsku lutriju, Hrvatsku poštu, Hrvatske ceste, HPB, Janaf, Croatia osiguranje, autocestu Rijeka-Zagreb i Hrvatske šume, piše 24 sata. Ispričala je kako se uvriježila praksa da se sastane s predsjednicima uprava kako bi s njima dogovorila posao, a nakon toga bi je oni uputili na osobu iz marketinga s kojom je dogovarala detalje.

- 2007. smo imali osobito puno posla. O sastanku u Vladi na kojem je Sanader navodno uputio direktore da posluju s Fimi medijom ne znam ništa - rekla je Jurak

Jurak je u iskazu posvjedočila i kako je Barišiću kroz godine predala 35 milijuna kuna novca koji su "izvukli" iz državnih tvrtki.

--------------------------------------------

11:55 - U nastavku ročišta Nevenka Jurak brani se šutnjom te se i njezini istražni iskazi USKOK-u čitaju i pregledava se snimka njezinog iskaza od 10. kolovoza 2010., javlja 24 sata.

Jurak je posvjedočila rekla kako je 2001. osnovala tvrtku Fimi media.

- U to vrijeme upoznala sam Anitu Lončar koja je imala isto svoju agenciju, ona nije imala posla u svojoj agenciji. Kad mi se povećao posao, dobila sam jednu američku farmaceutsku kuću pa sam njoj ponudila da mi pomogne. Kako su tvrtke bile u istoj obiteljskoj kući dijelile smo troškove najma i slično - objasnila je Jurak.

2004. u posao je uključen i Bojan Dimić, svjedočila je Jurak. Ispričala je kako joj ga je preporučila Anita Lončar za pomoć oko sve zahtjevnijih PR projekata.

- Onda je krenulo otvorenje autocesta. Pojasnila bih vam koliko je to naporno i kojom brzinom se to moralo otvoriti. Imali smo sedam-osam sati da se otvori cesta. Anita je preporučila Bojana pa smo njega uzeli za nadzor i organizaciju. Nismo to mogle same - rekla je Jurak, a prenosi 24 sata.

--------------------------------------------

10:30 - Prije nego što je određena stanka do 11:35, branitelji Ratka Mačeka, Ive Sanadera i HDZ-a su prigovorili su na iskaz Branke Pavošević u cijelosti, prenosi 24 sata. Goran Suić je rekao kako su i Pavošević i Barišić 11 puta dali iskaz USKOK-u što po njima upućuje na spregu s DORH-om.

Na iskaz Branke Pavošević prigovorio je i prvooptuženi Ivo Sanader.

- Ni Pavošević ni Barišić ranije nisu željeli odgovarati na pitanja. Moja obrana nije imala prigodu pitati ih bilo što. Stoga držim da smo time zakinuti i u nepovoljnom položaju. Vidjeli smo snimku njena iskaza samo u dijelovima gdje ona ne govori ništa relevantno, dok smo dijelove koji su važni čitali samo sa zapisnika. To je možda zakonito, ali je krajnje sumnjivo - rekao je Sanader.

Ratko Maček je rekao kako, što se tiče novčanih iznosa, oni uopće nisu uvršteni u optužnicu.

- To dovoljno govori o vjerodostojnosti njezina iskaza - rekao je Maček. Maček je spomenuo i iskaz Branke Pavošević o Petru Đukanu i IGH.

- Prije je rekla kako je od Petra Đukana primila nešto više od milijun kuna. Rekla je kako joj je on taj novac dao kroz vrata i kako je tada s njom bio Zubović. No kasnije u iskazu u prosincu 2011. je rekla kako nije sigurna da je to bio Petar Đukan i kako ne zna tko je taj čovjek te kako ne zna zašto je to povezala s IGH. Iskazi Branke Pavošević su kontradiktorni - rekao je Maček, a prenosi 24 sata.

--------------------------------------------

10:00 - U nastavku čitanja istražnih iskaza USKOK-u Branke Pavošević, navedene su isplatnice iz 'crnog fonda' na ime više osoba, uključujući estradne zvijezde, zajedno s iznosima. Tako je isplatnica na ime Damira Hoyke bila 90.000 kuna, na Vannu 30.000 kuna, a Jacquesa Houdeka 10.500 kuna, javlja 24 sata. Spominje se i isplatnica Ivani Kindl na 110.000 kuna, Davoru Dretaru na 100.000 kuna i Škori na 60.000 kuna. Na nekoliko tih isplatnica kasnije je dopisala 'Kosor, kampanja' jer se radilo o troškovima za njezinu kampanju.

Nadalje, na ime tvrtke Masol bila je uplatnica na 1 milijun kuna, a na ime Tončija Vrdoljaka dvije isplatnice - jedna na 1 milijun kuna, a druga 100.000 kuna.

Ponovljeno je i da je Darko Milinović tijekom 2008. i 2009. mjesečno dobivao 10.000 kuna te da je Bianca Matković primala 8.000 mjesečno, s time da je isprva dobivala 2.000 te da je taj iznos kasnije narastao te da je ponekad znala dobivati i za dva-tri mjeseca unaprijed, kao i Milinović.

Pavošević je u iskazima izjavila i da je radila dva popisa, jedan po abecedi za reviziju i jedan po datumima. Među tim popisima je bilo odstupanja. Vodila je žutu i plavu knjigu, na koje je obje zaboravila. Žuta knjiga je knjiga plaća i isplata za pojedine djelatnike, no kako je u njoj bio neznatan broj isplata te da je zato zaboravila na nju. U plavoj je bio popis evidencija isplata "na crno" za 2006. i 2007., međutim necjelovit, javlja 24 sata.

U odgovoru na pitanje istražitelja zašto nije sve proknjižavano, Pavošević je odgovorila da je sve radila po naredbi nadređenih.

- Nisam znala odakle ti novci ni to nije bio moj posao. Nikad nisam sudjelovala na sastancima i dogovorima. Možda sam mogla to odbiti, otići i dobiti otkaz no radila sam kako su mi rekli - kazala je Pavošević. Rekla je i kako je u rujnu 2011. dobila poslovno uvjetovani otkaz, odnosno kako je njezino radno mjesto ukinuto. S obzirom na njezine kvalifikacije nisu je mogli prebaciti na neko drugo radno mjesto.

- To nije bilo po zakonu, bila sam na bolovanju tada. Vjerujem kako sam otkaz dobila jer sam odlučila o svemu progovoriti - rekla je Pavošević, a prenosi 24 sata.

-------------------------------------------------

ZAGREB - Čitanjem iskaza koje je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević dala u istrazi nastavlja se suđenje HDZ-u, njezinom bivšem čelniku i bivšem premijeru Ivi Sanaderu te ostalim optuženima u slučaju "Fimi media" koje se tereti da su izvlačili novac iz državnih institucija i poduzeća i punili HDZ-ov "crni fond".

Pavošević je priznala krivnju ali se nije nagodila s USKOK-om, a na suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu brani se šutnjom pa se čitaju njeni iskazi iz istrage u kojima je potvrdila da se novcem iz "crnog fonda" koristio niz stranačkih dužnosnika te zaposlenika i suradnika stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59