NESREĐENI RAČUNI

JOZO PRIMORAC DUŽAN DRŽAVI 12 MIL. KN Tko štiti najvećeg poreznog dužnika?

Porezna uprava bila je dužna, a nije podigla kaznenu prijavu protiv Joze Primorca

- Porezna uprava nije podnijela ni kaznenu prijavu ni optužni prijedlog u slučaju protiv najvećeg poreznog dužnika u Zagrebu Joze Primorca - odgovorili su nam jučer iz Županijskog državnog odvjetništva.

Drugog najvećeg poreznog dužnika u državi koji duguje 12 milijuna kuna prijavio je, kažu u Županijskom državnom odvjetništvu, Ured za sprječavanje pranja novca koji je dostavio Poreznoj upravi obavijest o sumnjivim transakcijama. A ne, upozoravaju, Porezna uprava.

Državno odvjetništvo potom je zatražilo od Porezne uprave izvješće o njihovu postupanju odnosno jesu li proveli nadzor te jesu li ovisno o rezultatima nadzora podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Tek je na zahtjev Državnog odvjetništva Porezna uprava poslala zapisnik o slučaju Joze Primorca.

- Policija je, a ne porezna uprava, 6. srpnja 2012., po dovršenim izvidima, podnijela Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela. Državno odvjetništvo onda je zatražilo provođenje financijskog-knjigovodstvenog vještačenja koje je u završnoj fazi - piše u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva. No, ono što je najskandaloznije u svemu je to da se postupak protiv Joze Primorca vodi zbog 500 tisuća kuna, a ne zbog 12 milijuna kuna!

Osim što ga je država, dakle, pustila da godinama normalno posluje, sada se razotkrilo da se jedini postupak protiv Joze Primorca vodi zbog manje od pet posto duga!

Terete ga zbog utaje poreza na dodanu vrijednost u iznosu od 353 tisuća kuna te poreza na dobit u iznosu od 286 tisuća kuna.

Kad je Jutarnji list prekjučer objavio priču u redakciju Poslovnog dnevnika javio se djelatnik Porezne uprave. Prema tvrdnjama sugovornika Poslovnog dnevnika priča je započela 2008. kad je švicarska policija zamolila DORH da istraži poslovanje poduzetnika Primorca.

Švicarska je tražila pomoć u istrazi o Primorcu

Iz Švicarske policij etvrdili su da Primorac iz te zemlje u Hrvatsku šalje milijune franaka navodno namjenjenih gradnji kuća za siromašne. Izvor Poslovnog iz Porezne tvrdi da je slučaj zapeo u Državnom odvjetništvu.

Između 2004. i 2007. na nerezidentan račun u Hrvatskoj pristiglo između četiri i pet milijuna eura.

Taj je novac navodno bio utrošen na gradnju kuća za siromašne građane, pa su od Primorca zatražili račune. Od njega su, međutim, dobili oko 500 računa koje su u Primorčevoj švicarskoj tvrtki izdale tvrtke iz Velike Kladuše u BiH.

Zato se istraga protegnula i na treću zemlju, a Porezna uprava preko međunarodne pravne pomoći dobila je od kolega iz BiH informaciju da su računi mahom krivotvoreni, što je bio dovoljan razlog za pisanje optužnog prijedloga protiv Primorca.

Iz DORH-a, piše Poslovni, nikad nisu dobili signal da je protiv njega nešto poduzeto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:59