OPORBA PITANJIMA REŠETA PREMIJERA I MINISTRE

JOVANOVIĆ U SABORU 'Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ, Sanader i Vidošević'

U tijeku je aktualno prijepodne tijekom kojeg zastupnici postavljaju pitanja Vladi
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 13:41 - HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak ustvrdio je danas da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna, te najavio da će proda li se CO tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji.

Čuljak je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, upitao premijera Zorana Milanovića "zašto prodaje Croatia osiguranje po cijeni koja je nekoliko puta manja od tržišne i je li svjestan po kojoj cijeni 'Uniqa' kupuje 'Basler osiguranje Hrvatska'".

"Ovog drugog nisam svjestan jer nisam burzovni analitičar, a ovog prvog sam itekako svjestan. Naime, postoji samo jedna cijena - ona koju je netko spreman platiti", odgovorio je Milanović.

Naglasio je da Vlada vjeruje da Croatia osiguranje ima vrijednost, što, kaže, pokazuje i interes ozbiljnih ponuditelja.

Objasnio je da CO, iako je u pretežitom vlasništvu države, posluje u uvjetima konkurencije te da mu treba jak partner.

"To je sve. Koliko će bitI spremni platiti to će pokazatI tržište. Ukoliko na kraju ne budemo s tim zadovoljni, možemo se i povući. Ali ljudima ne bi trebali prodavali prazne priče", poručio je Milanović.

Čuljak mu je na to uzvratio da će se 'Basler osiguranje', sa samo četiri posto tržišnog udjela i koje posluje s gubitkom, prodati za 70 milijuna eura.

"U isto vrijeme, za Croatia osiguranje, koje drži čak 33 posto tržišnog udjela i iz godine u godinu ostvaruje dobit, vi ste spremni prihvatiti ponudu od 121 milijuna eura", rekao je Čuljak. Izračunao je da bi cijena CO po kriterijima po kojima se procjenjuje 'Basler' vrijedila 566 milijuna eura.

"Za pretpostaviti je, stoga, da ćete ovakvom prodajom, ako i dalje na njoj inzistirate, državnom proračunu napraviti štetu od oko 3,4 milijarde kuna. Od vas, kao predsjednika hrvatske Vlade, očekuje se da spriječite ovu prodaju po toj cijeni i na način kako je proveden postupak i procjena tvrtke Croatia osiguranje. U suprotnom, možete očekivati kaznenu prijavu protiv svih onih koji će sudjelovati u procesu prodaje Croatia osiguranja na ovakav način i s ovakvom procjenom, koja nije tržišna", poručio je Čuljak premijeru.

Na pitanje HDZ-ovog zastupnika koliko vladajući još planiraju uzeti građanima iz džepa do kraja svoga mandata, Milanović je uzvratio da "nije korektno da baš HDZ-ovci govore o uzimanju iz džepa".

Govoreći o proceduri prekomjernog deficita, Milanović je rekao da su tome bile podvrgnute sve članice EU.

"Mi iz te procedure realno možemo izaći za dvije do tri godine, no te tri godine ne moraju biti godine užasa i teškog odricanja, ali moraju biti nastavak politike suočavanja s činjenicama. Ići ćemo za time da građani, kada su u pitanju javne usluge i javne službe, imaju istu ili čak uz isti novac i višu kvalitetu usluge", obećao je Milanović, te dodao kako će uspjeh tog posla ovisiti i o oporbi.

U tri godine prošlog saziva, SDP je imao 36 zakonskih prijedloga, kazao je Milanović dodavši kako je usporedbe radi u tri godine mandata HDZ imao tri zakonska prijedloga.

"Jedan je odmah povukao. Od dva koji su ostali jedan je sadržan u jednoj jedinoj rečenici da se stavlja izvan snage jedan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji jer sadržaj zakona prestaje važiti te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika", rekao je.

"Vi radite na način koji ste sami odabrali i građani će ocijeniti tko je u pravu", poručio je premijer.

------------------------------------------------

13:04 - Potpredsjednik vlade Branko Grčić potvrdio je danas kako će se prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju provesti nova kategorizacija hrvatskih jedinica lokalne samouprave prema dostignutom stupnju razvijenosti, najavivši osnivanje Fonda za fiskalno poravnanje koji bi trebao pomoći u prijelaznom razdoblju.

Na pitanje HNS-ove zastupnice Nade Turine Đurić na saborskom aktualnom prijepodnevu o panici koja je zavlada zbog ukidanja potpora i statusa brdsko-planinskih područja, Grčić je odgovorio kako se potpore ne ukidaju već se korigiraju.

"Mijenja se kategorizacija, a sva područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja se kategoriziraju prema indeksu razvijenosti", pojasnio je Grčić. Dodao je i kako se u to planiralo krenuti početkom 2015., no kriza ih, kazao je, tjera da se krene s prijelaznim razdobljem već u 2014. godini.

Najavio je i formiranje Fonda za fiskalno poravnanje kako bi se nekim jedinicama pomoglo u prijelaznom razdoblju.

"Ako postoje neke jedinice koje preko indeksa razvijenosti prelaze 75 posto ali u dijelu fiskalnog kapaciteta su ispod 75 posto hrvatskog prosjeka razgovarali smo da formiramo Fond za fiskalno izravnanje kod takvih jedinica te da im u prijelaznom razdoblju pomognemo", pojasnio je Grčić.

One jedinice koje sada jesu u sustavu i koje trebaju izaći pomoć se, kazao je, neće kidati izravno nego će ući u prijelazno razdoblje u kojemu će još uvijek primati određene potpore da bi taj izlazak bio što blaži.

-----------------------------------------------

12:36 - Nezavisni Ivan Grubišić pitao je premijera kako će se regulirati to koje klase automobila može voziti pojedini rang državnih službenika.

- To je pitanje uređeno posljednjih 15 godina. Prvo su se auti kupovali, potom plaćali na kredit a sada se uzimaju modelom leasinga. Posljednjih tjedana, što svjesno, što nesvjesno promovirani su pojedini njemački koncerni. Meni je svejedno hoću li se voziti u njemačkom ili francuskom automobilu, to odlučuju drugi. Mislim da se to pitanje ne treba regulirati zakonom. Lokalna i regionalna samouprava neka sama donosi takve odluke. Neka se legitimiraju pred biračima, oni će na kraju odlučiti što je ispravno a što nije – poručio je Milanović.

-----------------------------------------------

12:14 - 'Shvatili ste, doduše, s nekolikog godina zakašnjenja da ste propali u diplomaciji, a ne znate što vas čeka u politici. U politici vas čeka ista sudbina kao i u diplomaciji – poručila je HDZ-ova Sunčana Glavak premijeru Zoranu Milanoviću, jer nije bila zadovoljna s odgovorom na svoje pitanje.

Glavak ga je pitala zašto 25 tisuća predmeta čeka na rješavanje u Agenciji za upravljanje državnom imovinom.

- Na tim se predmetima ne radi ništa, a njihovim bi se rješavanjem mogla smanjiti nezaposlensost – zaključila je Glavak.

- Milanović joj je poručio da je vrlo zahtjevan sugovornik, jer „uvijek dolazi s podacima za koje nitko nije čuo“. Poručio joj je ironično da će „danas sve riješiti“, nakon čega mu je Glavak poručila da će propasti u politici.

------------------------------------------------

12:11 - Osobne iskaznice nikome neće biti oduzete, a što će pisati na njima i kako se regulira institut prebivališta drugo je pitanje te nije usmjereno ni protiv koga, rekao je danas premijer Zoran Milanović na saborskom aktualnom prijepodnevu upitan o Zakonu o prebivalištu.

Na pitanje HDZ-ovog Ilije Filipovića o tome kako Hrvati izvan Hrvatske prijetećima drže mnoge odredbe Zakona o prebivalištu zbog policijskih provjera i nadzora građana 'dolaze li i kada u svoje stanove i kuće u Hrvatskoj', Milanović je odgovorio protupitanjem: „Što da odgovorim ljudima u Vukovaru koji traže da policija provjerava status prebivališta lokalnih građana srpske nacionalnosti, da ide od kuće do kuće i provjerava tko gdje živi. Da kažem da ili ne? Kako da se postavim u tom slučaju?“, rekao je Milanović.

To su, ocijenio je, dvije posve identične stvari.

„Ako netko vara državu i daje krive podatke odgovarat će kad tad, bez obzira bio on Hrvat, Srbin ili nešto drugo“, naglasio je premijer Milanović.

Saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić upitao je hoće li članarina u EU biti veća od sredstava koje bi Hrvatska trebala povući iz fondova EU, a premijer Milanović odgovorio mu je kako je moguće da u ovoj godini dođe do „određenog disbalansa između članarine i realiziranih sredstava“. No, poručio je i kako u idućoj godini do toga neće doći.

Upitan zašto se kasni s donošenjem strateških dokumenata o kojima ovisi povlačenje sredstava iz fondova EU, premijer Milanović je kazao kako država nikome ne stoji na putu.

„Mislim da smo dobro organizirani, a što se tiče lokalne razine tu će ovisiti o vama. Što se tiče onoga što država ugovara, kao što su željeznice, ja tvrdim da će rezultata biti, a kada je riječ o Pelješkom mostu vidjet ćemo krajem ovog mjeseca kada definitivno dobivamo studiju i vidjet ćemo hoće li to biti financirano na način na koji želimo“, rekao je premijer zastupniku Buriću.

Poručio mu je i kako je država partner, a mjerilo uspješnosti ovisiti će i o Vladi i o gradonačelnicima koji vode svoje sredine.

„Nećem biti mentori ali pomoći ćemo koliko možemo“, kazao je Milanović.

-------------------------------------------------

11:44 - Ministar obrazovanja Željko Jovanović odbacio je danas u Saboru nedavne tvrdnje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da vladajući materijalno i svjetonazorski rastaču Hrvatsku rekavši je Hrvatska "opljačkana u ime obitelji HDZ".

"To su sve neistine koje iznosi stranka koja je na optuženičkoj klupi jer je rastočila Hrvatsku", rekao je Jovanović.

"Hrvatska je opljačkana u ime obitelji HDZ, u ime obitelji Sanader, u ime obitelji Vidošević", dodao je.

Jovanović je to rekao u sklopu odgovora na zastupničko pitanje Ante Babića (HDZ) je li se srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ispričao zbog izjave da se u udžbenicima povijesti u Hrvatskoj o Srbima govori isključivo kao o četnicima i okupatorima. "To govori četnički vojvoda koji se do dan danas nije odrekao te titule", rekao je Babić.

Jovanović mu je odgovorio da je srbijanskom predsjedniku nakon te izjave poslao 17 hrvatskih udžbenika povijesti, kako bi argumentima dokazao da je Nikolić govorio neistinu i zatražio ispriku.

Iste udžbenike je poslao i srbijanskom ministru obrazovanja, koji je, kaže, javno kazao kako u hrvatskim udžbenicima povijesti nema ništa spornog.

-------------------------------------------------

11:30 - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako je savjet da država otkupi 49 posto dionica Ine nešto najneodgovornije i neozbiljnije što je čuo.

Milanović je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, odgovarajući na zastupničko putanje Domagoja Ivana Miloševića (HDZ) o tome što vlada planira učiniti kako bi zaustavila negativne makroekonomske trendove.

"Što vi iskreno očekujete da će se dešavati u našoj zemlji u sljedećih 12 mjeseci i zašto, predviđate li možda neko ekonomsko čudo ili planirate sjediti i mirno čekati bankrot. Dakle ukratko, imate li vi neki novi plan", upitao je Milošević premijera.

Upozorio je na negativne makroekonomske pokazatelje, posebno na visoku nezaposlenost, spočitavajući Vladi što želi ublažiti fiskalno pravilo. "Planirate ukinut ili barem promijenit Zakon o fiskalnoj odgovornosti i pritom ste zapravo otvoreno u više navrata rekli da ste svjesni da su potrebne ozbiljne reforme, ali da vi za njih niste spremni", rekao je Milošević.

"Vidjet ćemo. Dakle, ova kriza je obilježena godinama realnih i nerealnih očekivanja, ali u sljedećoj godini očekujemo gospodarski rast", uzvratio mu je Milanović i dodao kako je siguran da iduće godine neće poslušati Miloševićev savjet o otkupu dionica Ine.

"Nešto neodgovornije i neozbiljnije nisam čuo, a u zadnje vrijeme konkurencija je žestoka. Pitanje dolazi od zastupnika koji bi se zadužio jedno tri milijarde eura, koliko je otprilike burzovna kapitalizacija 49 posto dionica Ine. Što bi onda? Onda bi se zadužio još nekoliko milijardi da firma bude likvidna i da se može ulagati u ono u što do sada nije dovoljno ulagano. To je vaša ekonomska politika, nakon svega što se dogodilo s Inom u zadnjih 10 godina i svih grešaka i krivih procjena i onog drugog što se događalo", spočitnuo je Milanović Miloševiću.

Milošević mu je uzvratio da nije odgovorio na pitanje, ustvrdivši da se reforma zdravstva svodi na "outsourcing čistačica i kuhara".

Premijeru zamjera i što je ignorirao državne statistike. "Da kažete da statističari lažu, izmišljaju, pa to je zaista vrhunac apsurda", kazao je Milošević.

--------------------------------------------------

11:15 HDZ-ovac Josip Borić kazao je kako ga na početku svakog aktualnog sata dočeka sve lošiji ekonomski trenutak. - Smanjene su plaće, porastao PDV, rastu trošarine, cijene energenata... Koliko ćete još po vašem planu u vašem mandatu uzeti kuna iz džepa građana - provocirao je Milanovića koji mu nije ostao dužan.

- Nije korektno da o uzimanju novca iz džepa govorite vi. Manimo se demagogije, situacija je teška. Dugotrajna kriza iscrpila je cijelu Europu. Dugovi se moraju vraćati, kamate plaćati - rekao je Milanović i uputio još jednu kritiku HDZ-ovcima.

Milanović je izračunao da je klub SDP-a dok je bio oporba, u tri godine imao 36 zakonskih prijedloga i mnogo drugih akata, ne računajući HNS.

- HDZ je s druge strane, u dvije godine imao samo tri zakonska prijedloga, od čega ste jedan povukli. To je vaš rezultat djelovanja u oporbi - kaže Milanović.

-----------------------------------------

10:54 - Bivša premijerka i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor pitala je premijera Milanovića hoće li zvati MMF. Dok se raspravlja o referendumu i ćirilici, primjećuje Kosor, iz mjeseca u mjesec povećava se stopa nezaposlenosti.

- MMF u ovom trenutku nije opcija, no prekomjerni deficit je nužnost. U razgovoru sa Europskom komisijom vidjet ćemo što možemo napraviti da se ne ugrozi socijalno stanje naše zemlje.

Kosor je Milanoviću spočitnula da SDP-ovim zastupnicima nije dopustio da glasuju za njezin prijedlog da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka.

Kad je riječ o referendumu, naglasio je da SDP-ovim zastupnicima nije ništa naložio. "Nikom nisam ništa naložio, ali mogu reći svoj stav o tome što je Sabor, a što Ustavni sud, a o svemu će nakraju odlučiti Sabor, odnosno vi, zastupnici", rekao je Milanović.

Obrazložio je da Sabor donosi Ustav pa "valjda zna što u njemu piše" te dodao kako Sabor iznimno može zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

"Ustavni sud nije ured za zakonodavstvo, nego tijelo koje, kad je nadležno, kaže što ima i to se mora poštovati", rekao je Milanović podsjetivši da je Ustavni sud već reagirao upozorenjem kako bi trebala izgledati saborska odluka o raspisivanju referenduma, te da je ta odluka usklađena s mišljenjem Ustavnog suda.

Uvjeren je kako je nekorektno Saboru nametati obvezu da o tome što piše u Ustavu pita bilo koga, osim sebe i političkog naroda.

"Takvo rješenje iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu služi kao okvir za politički dogovor onih koji to žele", ustvrdio je Milanović koji je napomenuo da će se ustavnim promjenama utvrditi uloga Ustavnog suda u ranoj fazi referendumske procedure, čime će se u budućnosti izbjeći ovakva "kolizija Sabora i Ustavnog suda".

-----------------------------------------

10:40 - Proglašenje bilo kakvog posebnog pojasa u hrvatskim vodama na Jadranu koji bi bio vezan uz ribolovna prava, bilo bi pravno neutemeljeno, a o ekološkoj zaštiti možemo razgovarati, poručio je danas u Hrvatskom saboru premijer Zoran Milanović.

Milanović je time uzvratio zastupniku Ivanu Šimunoviću (HSP AS), koji mu je tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva kazao kako mu je prvotno planirao postaviti pitanje o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu, no na kraju se odlučio upitati kada i kako će se riješiti pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke.

Premijer je naglasio kako je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, a hrvatsko more morem EU, čime je, kaže, Hrvatska ušla u kompleksniji pravni režim, u kojem je nemoguće proglasiti zonu u kojoj bi pravo na ribarenje imali samo hrvatski ribari.

Kad je riječ o Ljubljanskoj banci, Milanović je dodao kako "više ne vidi što je tu sporno".

Premijer je podsjetio kako je spor oko Ljubljanske banke bio prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, te da je Hrvatska "bila suočena s tihom opstrukcijom, koju je na kraju uspješno riješila".

"Ne vidim više što je tu sporno. U slovenskoj javnosti javljaju se neki prigovori, no hrvatska strana napravila je sve što je trebala učiniti, čak smo zbog toga mijenjali i Zakon o parničnom postupku", rekao je Milanović.

Ocijenio je da je spor oko Ljubljanske banke u tom trenutku veće probleme zadavao Sloveniji, nego Hrvatskoj, zbog bojazni da bi hrvatski sudovi mogli presuditi u korist hrvatskih štediša.

"Prava pravna bitka već se neko vrijeme vodi u Strasbourgu, presude koje se tamo donose su najveća opasnost za one u Sloveniji koji misle da ništa nisu dužni. Da sam ja slovenska strana, a nisam, gledao bih prema tamo, a ne prema Hrvatskoj. Pravda će biti postignuta, a jedino je pitanje zašto se to nije dogodilo pred hrvatskih sudovima, u posljednjih 20 godina", rekao je Milanović.

----------------------------------------------

10:34 - Hrvatski sabor jutros je započeo 10. sjednicu utvrđivanjem dnevnog reda, na kojem se zasad nalazi više od 60 točaka.

Saborska sjednica je nastavljena aktualnim prijepodnevnom, tijekom kojeg zastupnici postavljaju pitanja premijeru i ministrima.

Ministar financija Slavko Linić kazao je kako će izmjenama zakona o potrošačkim kreditima građani dobiti veću zaštitu nego do sada, poručivši da s bankama neće biti dogovora jer su „po stoti puta izigrali dogovore“.

„Vodili smo duge pregovore s bankarskim sustavom jer smo htjeli zajedničko rješenje za građane, no kad smo vidjeli da to ne ide Vlada je utvrdila prijedlog i poslala u Sabor, a zadnji dan rasprave u Saboru bankarski je sustav ponudio određena rješenje“, rekao je ministar Linić, odgovarajući na zastupničko pitanje Ive Jelušića (SDP) o tome je li Vlada postigla dogovor s bankama na štetu građana.

„U Ministarstvu je postignuto jasno rješenje - 30 posto popusta na ugovorene početne iznose, no bankari su se složili, da bi dan iza toga odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedeće kamatne stope. To je za Vladu neprihvatljivo, što znači da neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrali dogovor. Stoga će na izglasavanju biti onaj prijedlog o kojem se raspravljalo“, pojasnio je ministra financija.

HNS-ovog zastupnika Srđana Gjurkovića zanimalo je što će Vlada učiniti glede MOL-ove najave prodaje Ininih dionica.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je kako je prerano donositi bilo kakve zaključke prije nego se MOL jasno službeno izjasni o namjeri prodaje Ine. „Mi smo dobili iskaz namjere prodaje iz priopćenja MOL-a, koje su vidjeli i svi hrvatski građani“, rekao je Vrdoljak .

Založio se za apsolutni konsenzus u Vladi i energetskom sektoru o tome važnom pitanju. “Želja mi je da Ina ostane regionalni energetski lider jer u Hrvatskoj ona to već jest“, poručio je minstar Vrdoljak.

Na ovoj bi sjednici Sabor dvotrećinskom većinom trebao donijeti i ustavne promjene, kojima bi se onemogućilo zastarijevanje kaznenih djela teškog ubojstva.

Očekuje se da u saborsku proceduru uskoro dođe i prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu te proračuna za sljedeću godinu. Sjednica će bez prekida trajati do ustavne stanke 15. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:32