BURNA REAKCIJA

JOVANOVIĆ NAPAO BJELIŠA ‘Kako rektor može tvrditi da 1,6 milijuna kuna nije zabrinjavajući iznos'

 Cropix

Iz Ministarstva znanosti jučer je stiglo iscrpno objašnjenje o načinu poslovanja Sveučilišta u Zagrebu.

Podaci MZOS-a potkrijepljeni su nalazima Državne revizije od 2009. nadalje. Komentirajući nimalo zavidnu situaciju u kojoj su se našla tri zagrebačka fakulteta i Rektorat, ministar Željko Jovanović izjavio je kako smatra da sudbina tih fakulteta nije dovedena u pitanje te da će se pronaći rješenje, vjerojatno obročnom otplatom. U obrazloženju čitave situacije, međutim, nije štedio rektora Sveučilišta Aleksu Bjeliša.

Objašnjava kako je Državna revizija objavila 2011. detaljno izvješće o poslovanju hrvatskih visokih učilišta u 2009. Među ostalim, utvrđeno je da su fakulteti svojim zaposlenicima i vanjskim suradnicima isplaćivali milijunske autorske honorare za poslove koji se po zakonu ne mogu smatrati autorskim djelima.

Cilj takvog postupanja bio je, kako je navedeno u izvješću Državne revizije, da se državi plati manji porez. U izvješću je posebno problematizirana isplata autorskih honorara zaposlenicima fakulteta koji su te poslove bili dužni obavljati u sklopu svog svakodnevnog posla, a na temelju ugovora o radu. “Revizija je utvrdila kako su 2009. svi fakulteti od školarina i projekata zaradili 884 milijuna kuna. Veći dio tog novca - više od 560 milijuna kuna - u sklopu školarina dali su roditelji studenata. U isto vrijeme isplaćeno je 212 milijuna kuna autorskih honorara i 153 milijuna kuna naknada preko ugovora o djelu, a porezi nisu plaćani niti na naknade vanjskim suradnicima za troškove putovanja. Sredstva namijenjena za unapređenje djelatnosti korištena su za isplatu plaća, prekovremenog rada, dodataka na plaću, honorara i reprezentacije”, tvrde u Ministarstvu, dodajući da su najveći iznos autorskih honorara pri tome isplatili fakulteti u sastavu Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjećaju da su i rektor Bjeliš i dekani koji su se našli pod povećalom Porezne uprave još 2011. tvrdili kako će odmah poduzeti sve potrebne radnje u vezi s nepravilnostima koje je utvrdila Državna revizija.

U MZOS-u tvrde da su izradili i Nacrt prijedloga Pravilnika o mjerilima i načinu korištenja vlastitih prihoda i donacija javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta. “Dokument je u kolovozu prošle godine bio u javnoj raspravi, no do danas nije stupio na snagu. Istodobno su Ministarstvu iz akademskih, posebice pravnih krugova, stigle snažne naznake kako će Pravilnik rušiti na Ustavnome sudu”, tvrde u Jovanovićevu Ministarstvu.

- Pretpostavljam da se nekakvom obročnom otplatom taj dug može vratiti, fakulteti imaju svoje vlastite prihode i siguran sam da će se to rješenje moći naći na taj način - ponudio je jučer rješenje ministar Jovanović i dodao kako smatra da je situacija drukčija u slučaju Muzičke akademije koja je u sklopu vanjske suradnje ostvarila te ugovore na način koji se može smatrati “podvedivim” u zakonske okvire.

Ministar je upozorio i kako se ne može govoriti da je riječ o njegovu obračunu sa sveučilišnim nastavnicima.

- Riječ je o poreznom dugu iz 2009., a za vrijeme ministra Radovana Fuchsa Državna revizija je 2011. uočila određene nepravilnosti u isplatama sveučilišnim nastavnicima i zatražila detaljan porezni nadzor svih isplata iz 2009. - rekao je Jovanović i podsjetio da je dug nastao jer su pojedini fakulteti naknade zaposlenicima i vanjskim suradnicima isplaćivali kao autorski honorar, a zbog čega je bio osjetno smanjen doprinos u državni proračun.

Ministar je iznenađen i rektorovom bagatelizacijom kršenja zakona i izjavom kako nema krivca.

- Izjava da 1,6 milijuna kuna, koliko se godišnje isplaćuje za dodatni angažman zaposlenika Rektorata, ne predstavlja zabrinjavajući iznos jer to je ‘svega’ pet posto izdataka na ukupne plaće govori o rektorovoj neodgovornosti, ne samo prema građanima o čijem je novcu riječ, nego i prema studentima i nastavnicima. Dobar bi gospodar taj novac preusmjerio u, primjerice, unapređenje kvalitete studiranja, studentske stipendije ili usavršavanje nastavnika. Nije li takvo rektorovo stajalište, da citiramo rektora Bjeliša, ‘iskaz opasne politike s potencijalno negativnim posljedicama za cijeli sustav’ - pita ministar Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:00