MINISTAR ZA NOVI GLOBUS

JOVANOVIĆ 'Mijenjam se... Frustrira me što svi misle da sam svađalica'

'Slavko i ja smo prijatelji i znamo se već godinama. Od njega sam naučio sve što znam u politici i kažem da se s pravom ljuti na mene. '
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i dalje je velika enigma ove Vlade. S jedne strane, nerijetko se da navući u nepotrebne sukobe s pripadnicima raznih interesnih skupina, od sportskih dužnosnika, HDZ-ovaca i ustavnih sudaca do biskupa, konzervativnih građanskih udruga, sindikata...

I svaki taj sukob nekako počinje i završava prema istom obrascu – Jovanović u konflikt ulazi uz podršku liberalne javnosti koja želi obračun s oligarsima, a iz njega izlazi uglavnom poražen i pritom još odbačen od iste te javnosti zbog svoje politički grube i neuobičajene retorike.

S druge strane, isti taj ministar unatoč brojnim frontama uspijeva nekako zadržati koncentraciju pa zajedno sa suradnicima neumorno izbacuje zakone i reforme. Dio tih zakona ima za cilj razbiti višedesetljetne sportske monopole, drugi dio tjera dosad neupitne znanstvene autoritete na promjenu, a treći dio, uvjereva me Jovanović, dovest će do prve velike strukturne reforme obrazovnog sustava još od vremena Stipe Šuvara.

Kako će završiti ministar Željko Jovanović ponajviše ovisi o odgovoru na pitanje hoće li konfliktni Jovanović dopustiti ovom drugom Jovanoviću da provede svoje reforme.

Gospodine Jovanoviću, kako u rebalansu proračuna kojim je za vaš resor pronađeno 840 milijuna kuna nisu nađena još 23 milijuna za troškove putovanja učitelja osnovnih škola?

- Još se jednom ispričavam što je do toga došlo. Iako mnogi zbog toga traže i moju ostavku, ostavka ne bi riješila problem, osim što bi neke sigurno usrećila. U svibnju ove godine započeo sam pregovore sa sindikatima oko izmjene granskih kolektivnih ugovora. Nadao sam se da ćemo se stići dogovoriti, no nismo. Za ovu godinu uspio sam sačuvati plaće, radna mjesta, poklone za djecu, prijevoz za srednjoškolce..., pa smatram da je kašnjenje od 20-ak dana (od kojih je 15-ak neradnih) za troškove putovanja ipak manje zlo. U prvom tjednu siječnja svi će dobiti te novce! Nagodinu ćemo, kako stvari danas stoje, te granske kolektivne ugovore morati otkazati i ugovoriti nove primjerene gospodarskoj situaciji u zemlji.

Što vam je rekao ministar Linić?

- Ministar Linić točno zna sve od prvoga dana izrade proračuna za 2013., i on je opetovao da sa sindikatima moramo brže pronaći rješenje oko prijevoza, primjerice. Zato je galama sindikata vrlo licemjerna, jer upravo oni znaju što je istina - da sam u svibnju raskinuo granske kolektivne ugovore, onda se ovo kašnjenje ne bi dogodilo. Dapače, imali bi i višak na tim stavkama, ali bi svi zaposleni u školstvu i znanosti na kraju godine ukupno dobili tisuću i više kuna manje. Razočaravajuće je slušati demagogiju da je Jovanović učiteljima ukrao Božić. Još jednom kažem - zbog Jovanovića svi učitelji i nastavnici dobili su više nego što bi dobili da je Jovanović striktno poslušao Linića. I zato ponavljam, jedini koji ima pravo biti ljut na mene je ministar Linić.

Pa ljuti li se?

- Ljuti se. Slavko i ja smo prijatelji i znamo se već godinama. Od njega sam naučio sve što znam u politici i kažem da se s pravom ljuti na mene.

Dobro, ali i dalje mi nije jasno kako u državnom proračunu od 110 milijardi kuna niste uspjeli naći 23 milijuna kuna?

- Budimo realni, Slavko nam ovim rebalansom nije dao onoliko koliko nam je trebalo, nego nam je rekao da se za ostatak snađemo uštedama u samom ministarstvu. Uštedjeli smo 150 milijuna, ali nedostajalo nam je na kraju 23 milijuna kuna za prijevoz.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:12