PREDSJEDNIK I NJEGOVE OVLASTI

JOSIPOVIĆEVO ISTRAŽIVANJE Novcem građana platio anketu o svojim ovlastima

Zagreb, 101212.Badel 1862.Kako do novih trzista - tema je 6. susreta Kluba izvoznika na kojem je glavni gost bio predsjednik Republike Ivo Josipovic. Na skupu, koji organizira Liderov klub izvoznika, predstavljena je uz ostalo kvartalna kontrolna ploca izvoza te ocjena izvozne klime.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Ponukani medijskim napisima vezano uz način izbora predsjednika i njegove ovlasti, naručili smo i platili istraživanje kako bismo vidjeli što javnost o tome misli. Nema u tome ništa sporno. Rezultati su za predsjednika mogli biti i nepovoljni - poručili su jučer iz Ureda predsjednika, nakon što se saznalo da je istraživanje koje je objavila jedna dnevna novina pod naslovom “Polovica Hrvata dala bi veće ovlasti Josipoviću”, zapravo, naručio Ured predsjednika, što u tekstu nije bilo navedeno, kao ni to da je istraživanje plaćeno novcem poreznih obveznika.

Iako s Pantovčaka tvrde kako im je cilj bio samo ispitati javnost o temi koja se otvorila u medijima te da se ni predsjednik ni Ured ne žele boriti ni za kakve veće ovlasti, set pitanja postavljenih u anketi govori suprotno. Tako je iz seta pitanja pod nazivom “koje bi ovlasti predsjedniku trebalo uvesti”, vidljivo da bi Josipović ubuduće volio imati pravo da Saboru predlaže kandidate kao što su državni odvjetnik i ustavni suci.

Treća opcija

Osim toga, predsjednik bi želio pri donošenju zakona imati službenu mogućnost da sudjeluje u javnoj raspravi, ali i mogućnost da raspiše referendum o posebno važnim pitanjima. Volio bi imati i pravo da u ponovnu raspravu u Sabor vrati zakon koji smatra lošim, a htio bi i davati suglasnost na propise s područja obrane i nacionalne sigurnosti kao i suglasnost na propise s područja vanjske politike prije donošenja u Saboru.

- Začuđuje nas ovakvo istraživanje kao i specifična pitanja koja su postavljena, s obzirom na to da nitko nikada nije interno raspravljao, niti se prema medijima išlo s bilo čime vezanim za ovlasti predsjednika. Niti je za tim bilo ikakve potrebe - kazao je visoki izvor iz Banskih dvora. Dodao je kako Ustav dobro definira ovlasti predsjednika te da je Račanova Vlada napravila dobar posao oko ustavnih promjena još 2000. godine.

- Neće biti izmjena Ustava po tom pitanju, ovlasti predsjednika neće se smanjivati niti proširivati - kazao je sugovornik iz Vlade, dodajući kako je po načinu na koji su pitanja postavljena vidljivo da ih nisu smišljali u agenciji nego da su ona proslijeđena iz Ureda predsjednika.

U SDP-u su još začuđeniji pitanjem o “trećoj opciji”. Naime, Josipovića je u istraživanju zanimalo i misle li građani da na političkoj sceni nedostaje jaka opcija koja ne bi bila bliska ni SDP-u, ni HDZ-u, na što je 68 posto ispitanika odgovorilo da nedostaje.

Distanciranje od Vlade

Neki su to odmah povezali s osnivanjem Nacionalnog foruma oftalmologa Nikice Gabrića, predsjednikova prijatelja, tvrdeći kako Josipović računa na njihovu pomoć na sljedećim predsjedničkim izborima, budući da nije siguran koliko može računati na potporu SDP-a i Kukuriku koalicije. Drugi ističu i kako je moguće da se uz pomoć Nacionalnog foruma Josipović želi distancirati od Vlade kako ne bi naštetio svojoj popularnosti ako građani odluče kazniti Milanovićevu Vladu.

Set dodatnih pitanja košta 40.000 kuna

Koliko je plaćeno istraživanje, na Pantovčaku nisu znali točno reći. No, poznato je da redovito mjesečno istraživanje, Crobarometar, koje dobivaju Ured predsjednika, Vlada, neke stranke i inistitucije stoji oko 5000 kuna. No, ukoliko netko želi istražiti puls javnosti o drugim, specifičnim pitanjima - to se plaća dodatno. Agencije obično ne žele otkrivati koliko se naplaćuju takvi dodatni aranžmani, no doznajemo da, primjerice, telefonska anketa na uzorku od 1000 ispitanika sa 15 pitanja stoji 40.000 kuna. Toliko je mogao platiti i Ured predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:34