ISTRAŽIVANJE

Josipovića volimo sve više, Kosor i Šukera sve manje

Josipoviću za prvih 100 dana mandata dobio gotovou četvorku, što ga čini najpozitivnijim političarem u zemlji. Vlada je dobila trojku.
 Danijel Soldo / CROPIX

Ovomjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno 31. svibnja i 1. Lipnja,

Stranačka bipolarnost i dalje je prisutna. Stranke SDP i HDZ su i dalje na vrhu ljestvice političkih stranaka, HNS i HSS se vrte oko izbornog praga, a sve ostale bilježe izbor ispod 3 posto. SDP je izbor 30,5% građana/ki Hrvatske, dok bi za HDZ glasovalo njih 23,9%.

Političari pozitivci

Najvažnije političke osobe u zemlji su predsjednik države, predsjednica Vlade i predsjednik SDP-a, Zoran Milanović .

Predsjednik Ivo Josipović, je za čak 46,7% ispitanika najpozitivniji je političar u zemlji. Njegova popularnost raste iz mjeseca u mjesec, što se ne bi moglo reći za premijerku . Od početka godine, kada je podrška premijerki iznosila 21,5%, Jadranka Kosor je u ovomjesečnom istraživanju najpozitivnija političarka za samo 8,4% ispitanika. Popularnost Zorana Milanovića lagano raste u posljednjih nekoliko mjeseci, te s postotkom od 5,1% drži treće mjesto, ispred Vesne Pusić koja je na četvrtom mjestu „pozitivaca“.

Mesić je i dalje na petom mjestu, a među prvih deset su i Željko Rohatinski i Nadan Vidošević (2,1%), Radimir Čačić (1,7%), Damir Kajin (1,5%) i Milan Bandić (1,3%).

Političari negativci

Nakon neuspjelog stranačkog puča u siječnju ove godine kada je zabilježio negativni izbor od 50,9%, Ivo Sanader, bivši premijer i HDZ-ovac i dalje je najnegativniji političar Hrvatske, sada za „samo“ 27,6% ispitanika/ca.

Prati ga nasljednica premijerka, a na trećem mjestu su kolektivno „svi političari“ koji su izbor 9,5% ispitanika/ca. Vladimir Šeks bilježi lagani porast negativnog doživljaja (5,9 u odnosu na 4,3% iz prošlog mjeseca) dok Zoran Milanović na petom mjestu bilježi izbor od 5,7%. Milan Bandić negativniji je u ovom mjesecu za 1,8 postotnih bodova što bi se moglo dovesti u vezu s najnovijim događajima oko prosvjeda u Varšavskoj, ali i sa stanjem u Holdingu.

Najgore od svih prošao je ministar financija Ivan Šuker, kojeg čak tri puta manje vole nego u prošlom istraživanju (4,9 u odnosu na 1,9% od ranije). Slijede ga Luka Bebić (4,7%), Andrija Hebrang (3,7%) i Ivo Josipović (2,5%).

Prosječna ocjena Vlade 2,74

Koalicijska Vlada Jadranke Kosor u veljači je doživjela vrhunac potpore i ocijenjena je školskom ocjenom 3,42. No, od tada a pod utjecajem produbljivanja ekonomske krize, Vlada bilježi trend pada podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:48