DVA DESETLJEĆA HRVATSKE

Josipović želi da Dan državnosti uveliča i Boris Tadić. Hebrang: Dobrodošao je u drugim prilikama, ali...

Beograd,180710.Susret predsjednika Hrvastke i Srbije.Na fotografiji: Ivo Josipovic i Boris Tadic.Foto: CROPIX
 CROPIX

ZAGREB - Ideja predsjednika Ive Josipovića da u povodu proslave 20. obljetnice hrvatske državnosti organizira svečanu večer i koncert na koji će pozvati sve predsjednike susjednih nam zemalja, među koje spada i srbijanski predsjednik Boris Tadić, podijelila je političku scenu. Dok u SDP-u i HNS-u takvu inicijativu apsolutno podržavaju, za vladajući HDZ, kao i za desne HSP i HDSSB, tako nešto nije primjereno ovoj obljetnici.

Veliki datum

- Ovu obljetnicu treba obilježiti na mjestu najveće žrtve srpske agresije, u Vukovaru. Tadić je dobrodošao u drugim prilikama, ali treba reći da još nije riješio posljedice srpske agresije. Više od tisuću ljudi koji se još uvijek vode kao nestali i pitanje ratne odštete samo su neke od njih - kaže potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang.

Na Pantovčaku poziv za HNK planiraju poslati predsjednicima Italije, Slovenije, Mađarske i Srbije te očekuju da će se oko njihova prijedloga što prije postići kompromis s Vladom kako bi se mogli poslati pozivi.

Ogromni pomak

I dok HDZ ne gleda blagonaklono na mogućnost Tadićeva dolaska, u SDP-u i HNS-u ne dijele takvo mišljenje. HNS-ovka Vesna Pusić smatra da bi 20. godišnjica trebala biti “festival samopouzdanja, a ne suosjećanja”. I SDP-ovac Tonino Picula kaže kako bi taj velik datum trebalo puno jasnije obilježiti.

- Dolazak srbijanskog predsjednika bio bi mali korak za čovječanstvo, a veliki za regiju - slikovita je bila Pusić te je dodala kako Tadić nije “Milošević niti dio njegove politike”. I njegov bi dolazak, ocjenjuje, značio pomak za 180 stupnjeva.

- A i simbolički bi pokazao da su Hrvatska i Srbija u 20 godina napravile ogromne pomake - od rata do normalnih država - naglašava Pusić.

Picula smatra da bi naša proslava trebala biti i poruka regiji.

- Prisutnost Tadića nije sporna jer postoji suglasje oko geneze ratnog sukoba, a Hrvatska i Srbija će surađivati i u sklopu EU - objašnjava.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:57