GOSPODARSTVENICI S PANTOVČAKA

Josipović: Vladinih 15 milijardi kuna za investicije neće zaustaviti krizu

Zagreb 290310.Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic posjetio je okrugli stol fakulteta politickih znanosti i GONG-a. Tema je bil iskustva s predsjednickih izbora- potreba za jedinstvenim izbornom zakonu.Na fotografiji: Ivo Josipovic i Bosko Picula.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Model investicija iz javnog sektora je potrošen i neće izvući hrvatsko gospodarstvo iz krize – ocijenio je predsjednik Ivo Josipović i njegovi gospodarski savjetnici koji su se danas okupili na prvom zajedničkom sastanku na Pantovčaku.

Vlada je, podsjetimo, nedavno najavila da izlaz vidi iz krize u gotovo 15 milijardi kuna vrijednim investicijama , većinom iz javnih poduzeća, a nešto i iz državnog proračuna.

Sudionici sastanka naglašavaju kako u njihovim stavovima ne treba gledati novi sukob Pantovčaka i Banskih dvora niti odluku HUP-a da pomoć ubuduće traži kod novog predsjednika umjesto u Vladi.

- Ovaj savjet nije mjesto pritiska na Vladu. HUP ima izravne razgovore s Vladom, a s Banskim dvorima komunicira i preko Gospodarsko-socijalnog vijeća - poručio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i jedan od članova Josipovićeva savjeta za gospodarstvo.

Izlaz iz krize Josipovićeive savjetnici vide u jačanju investicija privatnog sektora i stvaranju takvog ozračja koje će privući kako domaće, tako i strane ulagače.

Osim o ulaganjima, Josipovićevi su savjetnici razgovarali i o rastu nezaposlenosti budući da trenutačno 500 do 700 ljudi dnevno gubi posao.

Razgovaralo se, rekao je Josipović nakon sastanka, i o regionalnom razvoju, socijalnim transferima i borbi protiv korupcije. Na sastanku su iznošena različita mišljenja, a Josipović tvrdi da je upravo to ono što očekuje od svojih savjetnika.

- Ja od savjeta ne očekujem da unisono pjeva - poručio je predsjednik.

Josipović traži strategiju razvoja Hrvatske do 2025. godine

Josipović se založio da Hrvatska po uzoru na EU izradi strategiju razvoja. Ona bi pod radnim nazivom Agenda 2025 obuhvaćala kratkoročne i srednjoročne ciljeve koje Hrvatska u gospodarstvu želi postići tim više što će uskoro postati i članicom Europske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:19