'DA' ILI 'NE' ULASKU U EU

Josipović u Vukovaru: Ako ne uđemo u EU, Hrvatska će ostati zemlja siromaštva i rasta socijalnih tenzija

Vukovar, 060511.Predjednik Ivo Josipovic u Vukovaru, koji je nas grad simbol, grad stradanja ali i grad pobjede, zasluzuje svaku mogucu pozornost - kratko je po dolasku u Vukovar rekao predsjednik Republike Ivo Josipovic. Docekali su ga u petak poslijepodne vukovarsko-srijemski zupan Bozo Galic i vukovarski gradonacelnik Zeljko Sabo. U pratnji domacina prosao je sredistem Vukovara, do kamenog kriza na uscu Vuke u Dunav podignutom u spomen na sve zrtve za slobodnu Hrvatsku, gdje je upalio svijecu. Na fotografiji gradonacelnik Zeljko Sabo i pred. Ivo Josipovic. Predsjednikova tjelohraniteljica prati ga u stopu.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić / CROPIX

VUKOVAR - Nema boljeg mjesta od Vukovara gdje treba propitivati hrvatsku odluku o europskoj budućnosti jer je Vukovar simbol svega, dobrog i lošeg, što smo iskusili u prošlosti - poručio je predsjednik Republike Ivo Josipović u petak iz Vukovara, govoreći o putu Hrvatske u Europsku uniju.

Predsjednik je u 20-minutnom predavanju „Hrvatska i EU“ istaknuo kako je članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku od strateškog interesa. Govoreći kako je pred hrvatskim građanima „važna odluka treba li Hrvatska nastaviti svoj europski put“, Josipović je rekao da zaokruženo „ne“ na referendumu o pristupanju EU ne znači propast, ali i da će u tom slučaju Hrvatska duži niz godina ostati zemlja siromaštva i rasta socijalnih tenzija.

U slučaju hrvatskog „da“, ocijenio je, problemi neće nestati preko noći jer Hrvatsku „čeka još puno rada i neće biti bolje ako se ne poveća zaposlenost, ostvare investicije i pokrene gospodarstvo“. - U Vukovaru želim istaknuti potrebu harmoničnih odnosa većine i manjine, jer odnos između Hrvata i Srba u Vukovaru, ali i drugdje u Hrvatskoj je jasan pokazatelj koliko smo usvojili europske vrijednosti, u kojoj mjeri poštujemo i vlastitu državu i vlastiti Ustav - rekao je Josipović.

U Vukovaru je bio i šef Delegacije EU u RH Paul Vandoren koji je rekao kako skoro pristupanje Hrvatske EU treba biti ohrabrenje i drugim zemljama u okružju da se trude na europskom putu. U vukovarskom Hrvatskom domu predsjednik je bio na koncertu Zagrebačkih solista pod nazivom „S Predsjednikom na koncert“ čiji je prihod namijenjen za stipendije studentima iz Vukovara i potporu Udruzi osobama s mentalnom retardacijom „Vukovarske iskrice“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:50