RAZGOVOR U ČETIRI OKA

JOSIPOVIĆ U PRVOM SLUŽBENOM POSJETU NIKOLIĆU Pola sata za završetak ledenog doba

Na sastanku koji se čeka 16 mjeseci otvorit će se teške teme: sukcesija, nestali i granice
Zagreb, 010713. Predsjednik RH, Ivo Josipovic, pripremio je radni dorucak za predsjednike drzava iz regija koji su sudjelovali na svecanoj proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tako su na radnom dorucku sudjelovali predsjednici Slovenije, Albanije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.Na fotografiji: Predsjednik Josipovic i Tomislav Nikolic, predsjednik Srbije.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Kad se danas u 10 sati u Palati Srbija, bivšoj zgradi Saveznog izvršnog vijeća na Novom Beogradu, prvi put službeno sastanu srbijanski i hrvatski predsjednik Tomislav Nikolić i Ivo Josipović, pa nakon svečane ceremonije počne njihov polusatni razgovor u četiri oka, na stolu će se naći nekoliko vrućih tema, koje se u uglađenom diplomatskom rječniku nazivaju “otvorenim pitanjima”.

U predviđenih pola sata najvažnijeg dijela Josipovićeva posjeta Beogradu dvojica predsjednika razgovarat će o sukcesiji bivše Jugoslavije, pitanju nestalih osoba, položaju nacionalnih manjina, utvrđivanju granica i tužbama koje su, jedna protiv druge, dvije države podnijele pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Dotaknut će i problem hrvatskog kulturnog blaga koje se još nalazi u Srbiji, a srbijanska strana, sasvim sigurno, inzistirat će i na pitanjima stanarskih prava izbjeglih Srba.

Katalog problema

Sve su to teška politička pitanja i nitko ne očekuje da ih dvojica predsjednika u prvom službenom susretu mogu riješiti: oni će tek utvrditi katalog problema koje dvije zemlje moraju apsolvirati kako bi poboljšale međusobne odnose, još uvijek teško opterećene ratnim traumama. O svim tim pitanjima dvojica predsjednika razgovor će nastaviti i u drugoj rundi, kada će im se pridružiti izaslanstva.

Tadićevo vrijeme

Na prvi službeni susret dvojice predsjednika trebalo je čekati 16,5 mjeseci, od kraja svibnja prošle godine, kada je Nikolić nakon izborne pobjede zamijenio Borisa Tadića. U Tadićevo vrijeme susreti predsjednika bili su učestali, a među njima je postojao visok stupanj razumijevanja, čak i prijateljstva.

U nedavnom razgovoru za Jutarnji list Nikolić je rekao da je “čekao da se hrvatski predsjednik prestane ljutiti”, mada je tu ljutnju izazvao upravo on krajem svibnja prošle godine, kada je u razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung rekao da je “Vukovar bio srpski grad i Hrvati nemaju razloga vraćati se u njega”.

U službenom Zagrebu, ali i široj hrvatskoj javnosti te su izjave naišle na osudu pa su jedino protok vremena i tri susreta na marginama nekih drugih događaja (London, Zagreb, Brdo kod Kranja) stvorili uvjete za prvi službeni susret Josipovića i Nikolića.

U intervjuu beogradskim Večernjim novostima uoči današnjeg posjeta Josipović je rekao da nije imao rezervi prema Nikoliću i da su prvi susreti s njim ohrabrujući. “Istina je, bilo je dosta nezadovoljstva nekim izjavama, pa je i to davalo dojam kao da su odnosi, kako je netko rekao, prešli u ledeno doba”, rekao je Josipović.

Nastava na hrvatskom

Drugog dana posjeta predsjednici Hrvatske i Srbije imat će lakši dan - sastat će se s gospodarstvenicima. Prvi službeni posjet Srbiji Josipović će završiti u vojvođanskom selu Tavnakut, gdje živi značajna hrvatska manjina. Dvojica predsjednika ondje će posjetiti Osnovnu školu “Matija Gubec” u kojoj se održava nastava na hrvatskom jeziku. Imat će i susret s predstavnicima Hrvata koji ondje žive.

Srbijanska strana, kako se čuje, pomalo je razočarana što susret Nikolića i Josipovića neće donijeti konkretne sporazume koje bi dvojica predsjednika potpisala.

Za sada je sigurno da će u Beogradu ipak nešto biti potpisano: bit će to sporazum o suradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, a svečanosti će prisustvovati obojica predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:29