NEMA PRAVO VETA NA ZAKONE

Josipović traži veće ovlasti? HDZ šuti, a SDP kaže da to nije tema prije izbora

Politolog Nenad Zakošek: Predsjednik može imati veće ovlasti, ali ih ne smije zlorabiti
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Ivo Josipović požalio se nedavno da ne raspolaže mehanizmom kojim bi parlamentu na ponovnu raspravu mogao vratiti zakone problematične s ustavnopravnog i političkog stajališta.

Istaknuo je da je potrebna jasna ustavna odredba koja bi pred institucije stavila obavezu suradnje s predsjednikom države.

Dan poslije u novom je intervjuu ponešto reterirao istaknuvši da je “riječ o nečemu što nije urgentno i što bi trebalo sada forsirati” nego da to može biti tema za raspravu u nastavku njegova ili tijekom mandata nekog sljedećeg predsjednika. Istaknuo je kako smatra da bi bilo korisno da u slučajevima nekih problematičnih zakona kao što je Zakon o ništetnosti predsjednik ima moć ponovno otvoriti raspravu o nekom propisu kada taj propis prijeti nekom vitalnom nacionalnom interesu ili vitalnom pravu.

Sve je već rečeno

Odlučno je odbacio da traži neku novu vlast već “prepozicioniranje postojećih predsjedničkih ovlasti na jasan način radi boljeg funkcioniranja sustava”.

No, kako je posve jasno da predsjednik Josipović prema Ustavu nema pravo veta na zakone i njihovo vraćanje Saboru, te da bi se to pravo teško moglo realizirati “prepozicioniranjem postojećih ustavnih ovlasti” nego bi trebalo mijenjati Ustav, zatražili smo na Pantovčaku dodatna pojašnjenja. Rečeno nam je da je predsjednik o tome sve već rekao.

U HDZ-u nisu odgovorili na pitanje Jutarnjeg lista što misle o ideji predsjednika Josipovića. I najjača stranka Kukuriku koalicije, SDP, predsjednikovu je inicijativu zasad znakovito odšutjela. Glasnogovornica SDP-a Ivani Grljak tek nam je šturo odgovorila:“I sam predsjednik Josipović je rekao da ta tema sada, uoči izbora nije na dnevnom redu. To je sve što zasad možemo reći”.

Politolog Nenad Zakošek ističe da ovlast veta imaju predsjednici država u većini novih parlamentarnih demokracija: u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj, Makedoniji, Albaniji te baltičkim državama.

Samo predsjednici Slovenije i Hrvatske nemaju tu ovlast. U zapadnoeuropskim parlamentarnim demokracijama koje nisu monarhije kao što su Njemačka, Austrija ili Island predsjednici nemaju pravo veta.

(...)

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZADNJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 18:59