HRVATSKA vs. SRBIJA

Josipović: Tadiću ću predložiti da problem riješimo bez tužbi

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Iskreno želim poboljšanje odnosa sa Srbijom, dobrosusjedski odnosi će biti jedan od prioriteta moje politike, izjavio je novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za Blic.

- Tužbe ne pridonose poboljšanju odnosa. Stoga je bolje problem riješiti bez sudskog procesa. Predložit ću predsjedniku Tadiću već na inauguraciji da se problemi riješe tako da tužbe budu nepotrebne, rekao je Josipović.

Što se tiče srbijanske tužbe za genocid, Josipović ne vjeruje da Srbija ima šanse da ju dokaže, za razliku od Hrvatske, koja za to ima bolje izglede.

Što se tiče Kosova, Josipović je istaknuo kako ne želi Srbiji dijeliti lekcije kako da riješi taj problem.

- Razumijem frustracije koje u Srbiji postoje zbog toga, ali stvarnost je takva. Ipak, podržao bih eventualne nove pregovore Beograda i Prištine i sve što se Beograd i Priština dogovore. Ali ne bih ništa gurao. Nije stvar Hrvatske da uređuje te odnose – izjavio je Josipović.

Josipović je u intervjuu rekao da bi pozvao Borisa Tadića u Vukovar te vjeruje da će doći vrijeme kada će se velika stratišta svih naroda zajednički obilaziti.

Na upit novinara tko će biti vođa u regiji, Srbija ili Hrvatska, novi predsjednik je odgovorio da će to neće biti onaj tko bude vodio politiku izolacije, već onaj tko će voditi bolju politiku.

- Ja se nadam da će to biti Hrvatska – rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 23:22