NERVOZA ZAVLADALA BANSKIM DVORIMA

Josipović premijerku natjerao na sastanak s vođama oporbe

Predsjednik Josipović je dogovarao konzultacije s čelnicima oporbe, a HDZ ga je odlučio preduhitriti kako ne bi ispalo da oni sjede skrštenih ruku
 CROPIX

ZAGREB - Nakon što su Vlada i HDZ dugo vremena bili praktički paralizirani i nisu vukli nikakve ozbiljnije političke poteze premda su strasti u Saboru uzavrele do usijanja, a tisuće građana demonstrirale su po ulicama Zagreba, u ponedjeljak uvečer dogodio se spektakularni obrat: premijerka Jadranka Kosor obavijestila je kasno uvečer javnost da je za četvrtak sazvala sastanak s čelnicima oporbenih stranaka.

Jednako iznenađenje predstavljaju i teme o kojima je premijerka najavila razgovarati s čelnicima oporbe Zoranom Milanovićem, Vesnom Pusić, Ivanom Jakovčićem…. Jadranka Kosor predložila je, naime, da se raspravlja o datumu izbora te o završetku pregovora s Europskom unijom.

Takav zaokret doista predstavlja veliko iznenađenje budući je premijerka Kosor samo dan ranije najavila da će datum izbora odrediti tek kada sazna točan rok završetka pregovora s EU. Nema sumnje da je takva odluka premijerke Kosor iznuđena te da je posljedica sve žešćeg pritiska oporbe i javnosti da odredi datum izbora. Ali i prosvjednika koji već danima marširaju ulicama glavnoga grada. Ipak, za takav obrat najzaslužniji je zapravo predsjednik Ivo Josipović.

Ured predsjednika cijelog je ponedjeljka, naime, dogovarao sa šefovima parlamentarnih stranaka termine prijema kod predsjednika Josipovića. Kako je oporbenim čelnicima priopćeno, predsjednik je želio čuti njihovo mišljenje o zahtjevima da se već sada odrediti datum parlamentarnih izbora, o tomu kada će se održati referendum o ulasku Hrvatske u EU te o prosvjedima koji traju već više od tjedan dana.

U oporbenim redovima procjenjuju da je takav poziv izazvao paniku u Banskim dvorima. Uvjereni su da je u HDZ-u i Vladi zaključeno kako bi konzultacije kod predsjednika Republike mogle biti u javnosti protumačene na način da je Pantovčak preuzeo inicijativu u traženju izlaza iz krize te kao još jedan atak na vladajuću stranku i premijerku Kosor. Stoga je, pretpostavljaju oporbeni čelnici, odlučeno da se smjesta reagira.

Jedini je način bio preduhitriti predsjednikovu inicijativu o sastanku s oporbenim čelnicima. Budući je predsjednik predložio oporbenim vođama da odaberu hoće li se naći u četvrtak, petak ili subotu, vodstvo HDZ-a sazvalo je sastanak baš u četvrtak jer će se na taj način konzultacije kod predsjednika učiniti nepotrebnim. Tako je HDZ, umjesto da kaska za događajima, odlučio preuzeti inicijativu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:24