ISTRAŽIVANJE PULSA

Josipović osvaja 53,5, a Bandić 33,7 posto glasova

 Drago Sopta/Cropix

Prema prvom većem istraživanju javnog mnijenja koje je provedeno nakon završetka prvog izbornog kruga, SDP-ov kandidat Ivo Josipović ima veliku prednost pred protukandidatom Milanom Bandićem, prenosi Slobodna Dalmacija.

Istraživanje Cro demoskop, koje je 28. i 29. prosinca provela agencija “Promocija plus” na 1500 ispitanika, pokazuje da među biračima koji će izaći na izbore Ivo Josipović ima podršku od 53,5 posto, dok Milan Bandić može računati na potporu 33,7 posto.

U ovom je trenutku čak 12,9 posto birača neodlučno, tako da u preostalih desetak dana dvojici kandidata i njihovim timovima slijedi velika zadaća da potaknu neodlučne i apstinente da izađu na izbore i glas daju upravo njima. Kako će glasati birači ostalih kandidata iz prvog kruga?

Prema rezultatima ispitivanja, formirane su tri skupine izborne podrške. Prvu skupinu čine glasači kandidata koji su se priklonili na stranu Milana Bandića i nju čine birači Andrije Hebranga, Miroslava Tuđmana i Vesne Škare-Ožbolt. U drugoj su skupini glasači Vesne Pusić i Damira Kajina koji znatno češće u drugom krugu biraju Ivu Josipovića. Posljednju skupinu čine glasači kandidata iz prvog kruga kod kojih nema izrazitije potpore niti jednom od ova dva kandidata, međutim i tu je vidljivo da biračko tijelo Nadana Vidoševića blago naginje na stranu Ive Josipovića, dok biračko tijelo Dragana Primorca i Josipa Jurčevića blago naginje na stranu kandidata Milana Bandića, izvještava Slobodna Dalmacija.

Birači trećeplasiranog Andrije Hebranga se u drugom krugu u 56,8 posto slučajeva opredjeljuju za Milana Bandića, a u 12,7 posto za Josipovića. Birači nezavisnog kandidata Nadana Vidoševića nešto češće biraju kandidata SDP-a Ivu Josipovića (40,2 posto) nego nezavisnog Milana Bandića (33 posto), a čak 72,5 posto birača Vesne Pusić će se u drugom krugu opredijeliti za Josipovića, a 8,8 posto za Bandića.

Bandić je izbor 38,2 posto birača Dragana Primorca, a Ivo Josipović dobiva 29,1 posto od Primorčevih glasača. Više od pola glasača Miroslava Tuđmana (51,6 posto) u drugom će krugu zaokružiti Milana Bandića, dok će njih 9,7 posto zaokružiti ime Ive Josipovića. Kajinovi glasači će uglavnom birati Josipovića (73,3 posto), a za Bandića ih je 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:28