PREDAVANJE STUDENTIMA

Josipović o glazbi i politici: 'Putin je bio za klavirom, Clinton je svirao saksofon, Obama je znao pjevati, a sjećamo se da je i Tito imao klavir'

 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - „Dobar glazbenik mora znati slušati sebe, ali i druge. Isto tako moraju se ponašati i političari. Oni koji se bave sami sobom, nisu dobri komunikatori,“ rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović studentima osječke Umjetničke akademije koje je počastio svojim predavanjem „Glazba i politika.“ Nakon Varšave i Beča, prigodu da čuju ovo Josipovićevo izlaganje tako su dobili i osječki studenti, kojima je Josipović iz svog dvostrukog iskustva - glazbenog i političkog, rekao kako i glazbenici i političari „moraju biti kreativni.“

- Ukalupljeni političar nikako ne može biti uspješan. Sjećam se da su za mene u početku predsjedničke kampanje komunikatori i PR menadžeri govorili da sam kuhana noga, lignja..., a poslije su mi isti ti ljudi dodijelili nagradu najboljeg komunikatora. Za uspjeh političara i glazbenika od iznimnog je značaja kvalitetna komunikacija s publikom - smatra predsjednik, kojemu je zaštitni znak kampanje bio Baretov „Put ka sreći“, kojega su u kampanje, osim živućeg legendarnog rockera podržali i Josipa Lisac, Sandra Bagarić, TBF te brojni drugi glazbenici.

Govoreći o bliskoj prošlosti, Josipović je istaknuo kako je među političarima bilo onih koje se može nazvati „glazbenim folirantima“, ali su glazbu znali iskoristiti za dobar imidž.

- Putin je bio za klavirom, Clinton je svirao saksofon, Obama je znao pjevati, a sjećamo se da je i Tito imao klavir - rekao je Josipović, govoreći u tom kontekstu i o predsjedniku Litve, predsjedniku poljskog Parlamenta te brojnim drugim konkretnim primjerima poveznica glazbe i politike, a sve to bilo je popraćeno video snimkama osoba o kojima je govorio i njihovih glazbenih iskustava.

Josipović smatra da spinovi nisu dobar način komuniciranja, a na upit studenata naglasio je kako između političara postoji određena međuzavisnost, budući da im nije svejedno što će svojim obožavateljima govoriti popularni glazbenici. Smatra i da uloga i mjesto kulture ne ovise samo o politici.

- Smatram da Hrvatska relativno dosta ulaže u kulturu, no sasvim je drugo pitanje je li taj novac dobro alociran - rekao je predsjednik u završnici zanimljivog jednosatnog predavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:47