PREDSJEDNIK ZA JUTARNJI ODGOVARA PREMIJERKI

Josipović: Niti jedna vlada neće me spriječiti u čuvanju stabilnosti političkog sustava naše zemlje

Predsjednik Ivo Josipović odgovara na napade premijerke Kosor i vrha HDZ-a: Ako se pregovori konačno ne dovrše u lipnju, Vlada ozbiljno mora razmisliti o svojoj odgovornosti
 Goran Mehkek / Cropix

• U nedavnom intervjuu HTV-u premijerka Kosor je biranim riječima upozorila da se svi, pa i predsjednik, trebaju držati ustavnih ovlasti. Neki članovi delegacije HDZ-a su za Jutarnji govorili i o teškim riječima, pa i da vas je premijerka optužila za svojevrsno uvođenje izvanrednog stanja. U svjetlu svojih ustavnih ovlasti, kako ocjenjujete konzultacije sa strankama koje ste sazvali prošli tjedan?

- Institucija predsjednika Republike je državna, pravna i politička funkcija. Ustav to vrlo jasno govori kada u članku 93., stavku 2. navodi kako se predsjednik brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Procijenio sam da je stabilnost Hrvatske na kušnji zbog ozbiljne gospodarske krize, nezadovoljstva građana, pada potpore građana državnim institucijama, posebno Vladi, zbog potrebe da se konačno odlučno privedu pregovori s EU kraju, pa i zbog zastoja u dijalogu na našoj političkoj sceni. Gospođa premijerka je pravnica, HDZ ima mnogo pravnika, i ne bi im trebao biti problem pročitati i razumjeti što piše u Ustavu. Da budemo jasni, konzultacije sa strankama sam provodio i prije, provodit ću ih i ubuduće. Ako neka stranka ne želi sudjelovati, ne mora. Građani će to znati cijeniti.

Koristit ću sve primjerene kanale komunikacije koji mi omogućuju da ostvarim zadaću koju Ustav stavlja pred predsjednika. I u tome me neće spriječiti ni sadašnja, ni bilo koja buduća Vlada. Građani su me izabrali da se u njihovo ime, kako to i Ustav kaže, brinem za stabilnost i usklađenost državne vlasti i ja ću to beskompromisno uvijek činiti. Istina, Ustav predsjedniku ne daje ovlasti da neposredno reagira i otkloni uzroke nestabilnosti. Ali, predsjednik to može nastojati kroz političko djelovanje i ja ću svakako na tome ustrajati. Moram priznati da u razgovoru nisam razumio da me premijerka optužuje za izvanredno stanje. Ali, ako je kako tvrde neimenovani izvori u HDZ-u, i ako gđa Kosor to misli, opet ih, kao i prije nekoliko mjeseci, upućujem na to da u Ustavu postoje mehanizmi kojim se opozivom sankcionira predsjednik koji krši Ustav. Neka ga slobodno pokrenu. Inače, vidim da su neimenovani izvori iz delegacije HDZ-a puno rječitiji i hrabriji nego što su bili na samom sastanku. Valjda su se tijekom razgovora bojali izvanrednog stanja... Građane ne zanimaju interpretacije neimenovanih stranačkih izvora nakon ovakvih sastanka jer je upravo to ono što građani nazivaju ‘neosjetljivim političkim elitama’. Odgovornost politike podrazumijeva da se i ovakvim političkim konzultacijama traže najbolja rješenja za Hrvatsku. Građanima je nepodnošljiva neodgovornost i bezosjećajnost politike.

• Što je bio razlog tako širokih konzultacija? Smatrate li da je hrvatska politička scena toliko nestabilna da bi joj prijevremeni izbori pomogli?

- Želio sam čuti od stranaka što misle o gospodarskoj krizi, pregovorima s EU i nadolazećim izborima. Moji prethodnici nisu koristili ovaj oblik djelovanja. Inače, i na početku mandata sam imao konzultacije sa strankama. Takve su konzultacije vrlo efikasne. Neposredno, a ne iz medija, saznajem što misle i planiraju najvažniji čimbenici političkog života. Pozvao sam ih sve na isti dan upravo zato da se u ovim turbulentnim vremenima ne bi stekao dojam da nekoga preferiram. Već sam više puta istaknuo kako bi bilo smirujuće za vruću političku scenu, barem okvirno, utvrditi vrijeme izbora. Naravno, ne u formi saborske odluke, nego kao političku poruku, obećanje građanima. Naravno, premijerka je u pravu kada kaže da će odluku o izborima u pravnom smislu donijeti Sabor temeljem prethodnog dogovora vladajuće koalicije. Dakle, ne zagovaram izbore sada ili nekog određenog dana, nego eventualni politički konsenzus o terminu izbora. Posebno to zagovaram zbog potrebe razdvajanja izbora i referenduma za EU. Svatko kome je ulazak u EU ispred uskog stranačkog interesa razumije zašto je to važno. Treba izbjeći da se na referendumu građani izjašnjavaju o strankama, Vladi ili oporbi, a ne o EU.

• Kako je, prema vašem mišljenju, protekao razgovor s premijerkom?

- Upravo onako kako je premijerka rekla u prvoj izjavi. Bilo je konstruktivno. Vrlo je zgodno čitati u Jutarnjem novu verziju i interpretaciju razgovora iz usta neimenovanih HDZ-ovaca. Uostalom, ako smatraju da su razgovori organizirani protivno Ustavu, da su uvođenje izvanrednog stanja, zašto su dolazili?! Zanimljivo je, svi moji neposredni razgovori s premijerkom Kosor zaista su konstruktivni, pa i kada se ne slažemo o nekom pitanju. Problemi se javljaju kad se uključe neimenovani suradnici koji očigledno tendiraju zaoštravanju odnosa na relaciji Pantovčak - Banski dvori.

Pročitajte cijeli članak u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:04