MOGUĆA SUPARNICA

Josipović: 'Ne želim komentirati njenu moguću kandidaturu, ali o Kolindi Grabar Kitarović mogu reći sve najbolje'

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je izjavio kako za Kolindu Grabar-Kitarović, koju se u medijima spominje kao moguća kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima 2014. godine, može reći "sve najbolje".

Za današnjeg boravka u Splitu, gdje je otvorio novu zgradu Medicinskog fakulteta u tom gradu, novinari su pitali Josipovića kako komentira najave da bi HDZ-ov kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima mogla biti Grabar-Kitarović koja je trenutačno pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, te hoće li se on ponovno kandidirati na predsjedničku dužnost i kakav bi Grabar-Kitarović mogla biti protukandidat, Josipović je najprije odgovorio kako on "ne bi o kandidatima", a zatim dometnuo: Mogu samo reći sve najbolje o gospođi Kolindi Grabar-Kitarović".

Odgovarajući na upit kako komentira stajališta oporbe da bi za ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović, koji izaziva nesuglasja između BiH i Hrvatske glede razgraničenja kod Velikog i Malog Škoja kod Neuma, trebala dvotrećinska a ne natpolovična većina u Hrvatskom saboru, Josipović je rekao kako je to vrlo osjetljivo pitanje.

ONA JE FAVORIT HDZ-a ZA PANTOVČAK Karamarko: 'Kolinda će biti prva žena na čelu Hrvatske!'

"Dobro je da je vlada pokrenula proces ratifikacije zato što taj sporazum, koji popularno zovemo Tuđman-Izetbegović, ne može vječito stajati ni na nebu ni na zemlji. Sabor konačno treba dati svoj pravorijek - bilo pozitivan, bilo negativan.

Uređivanje granice sa susjedima je neizmjerno važna stvar i predstavlja dio zaokruženja našeg postupka ne samo pomirenja, nego i postupka konsolidacije naših zemalja. S druge strane to je vrlo osjetljivo pitanje - i politički i emotivno, te, po mojem sudu, taj postupak treba biti popraćen vrlo jasnim obrazloženjima zbog čega se predlaže pozitivan ishod, dakle pozitivna ratifikacija, i zašto je to za Hrvatsku dobro", kazao je Josipović.

Po njegovim riječima u tom postupku treba razjasniti i neke pravne aspekte, ponajprije je li ono područje koje sad smatramo spornim bilo ili nije bilo u sastavu bivše Socijalističke Republike Hrvatske kada se Hrvatska osamostalila.

Kako je istaknuo, to je ključno pitanje, a sva druga povijesna razmatranja nisu relevantna.

Očekujem da će rasprava u Saboru biti ne samo politički obojena, pa i navijačka, nego da će prije građanima pružiti odgovor na sva pitanja koja ih zanimaju', rekao je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:02