PREDSJEDNIK O IZMJENI ZAKONA

Josipović: Nadam se da kod prekrajanja izbornih jedinica neće biti izbornog inženjeringa

' Pitanje popisa birača u prvom je redu političko, ali je i pravno pitanje. U konačnici, ako se svede na pravno pitanje, to će riješiti ustavni sud', rekao je Josipović
Split, 300311.U Spaladium Areni otvoren je najveci regionalni sajam vojne opreme. Na slici: predsjednik Ivo Josipovic na sajmu.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

SPLIT - Predsjednik Ivo Josipović se osvrnuo na prekrajanje izbornih jedinica uoči predstojećih parlamentarnih izbora tijekom posjeta Međunarodnom sajmu vojne opreme „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija u Spaladium Areni .

- Apsolutno bih bio za veliki oprez i suzdržanost, prvo je pitanje u kojoj mjeri to to treba raditi ovako kratko pred izbore, a drugo, nadam se da će predlagatelji izbjeći zamci da rade izborni iženjering i da mijenjaju izborne jedinice na način koji je neprincipijelan i koji ne doprinosi pravednim izborima, kazao je predsjednik odgovarajući na pitanja novinara u srijedu u Splitu - rekao je predsjednik.

Josipović drži da je prava šteta što se vrijeme između izbora nije iskoristilo za čišćenje popisa birača, koji je očito nevjerodostojan.

- Pitanje popisa birača u prvom je redu političko, ali je i pravno pitanje. U konačnici, ako se svede na pravno pitanje, to će riješiti ustavni sud, ali u svakom je slučaju to vrhunsko političko pitanje - odgovorio je Josipović.

Osvrnuo se i na veleposlanicu SAD-a Kolindu Grabar Kitarović, koja je imenovana pomoćnicom za javnu diplomaciju glavnog tajnika NATO-a .

- Zadovoljan sam i sretan što je netko iz Hrvatske dobio tako visoko mjesto u NATO-u , to je u prvom redu priznanje Kolindi Grabar Kitarović ali i Hrvatskoj - kazao je predsjednik i dodao kako smatra da je još rano govoriti tko će naslijediti Grabar Kitarović na dužnosti veleposlanika u SAD-u, te da se o tomu trebaju obaviti konzultacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:31