PROTIV ARBITRAŽE

Josipović na istoj strani kao i Glavašev HDSSB

Prof. Caratan: Ne znam skuplja li Josipović političke bodove ili je to stvarno njegov stav. Pitanje je bi li tako mislio i da je predsjednik države
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Predsjednički kandidat Ivo Josipović koji, po svim istraživanjima, ima i najveće šanse da sutra postane šef države, nije digao ruku za Arbitražni sporazum sa Slovenijom. Time se najozbiljniji pretendent za mjesto predsjednika države svrstao uz zastupnike Glavaševa HDSSB-a koji su također bili protiv Sporazuma, čije bi odbacivanje zasigurno značilo ponovnu blokadu pregovora s Europskom Unijom.

Nemoral

Josipović, kao i kod svog prvog “ne”, kada je odbio dati podršku premijerki i za potpisivanje Sporazuma, ne pristaje na tumačenja kako je protivljenje Sporazumu ustvari protivljenje trenutno najvažnijem hrvatskom političkom cilju - ulasku u EU. I jučer, kao i proteklih dvadesetak dana, Josipović je ponovio da je i za njega ulazak u Uniju glavni vanjskopolitički cilj.

- Ipak, glasovao sam protiv Sporazuma jer je on oblik ucjene koji će, u konačnici, vrlo vjerojatno dovesti do gubitka dijela mora, dijela hrvatskog teritorija. To je protivno međunarodnom pravu, protivno moralu, nepravedno je! Ne smije se političkom odlukom ići u aranžmane kojima se trguje hrvatskim teritorijem - naglasio je Josipović. Generacije su se, ističe, borile za cjelovitost Hrvatske, od antifašista u Drugom svjetskom ratu do branitelja u Domovinskom.

- Tražim od Vlade da napravi više i bolje u osiguranju našeg puta u EU, ali i teritorijalne cjelovitosti države - poručio je Josipović.

Njegovo “ne” Sporazumu neki su predsjednički kandidati ocijenili kao jeftino politikantstvo koje stavlja ispred interesa države.

Ponaša li se Ivo Josipović državnički pitali smo i neke ugledne profesore. Prof. Branko Caratan procjenjuje kako je Josipović želio naglasiti brigu za naše nacionalne intrese.

- Teško mi je reći skuplja li na taj način političke bodove zbog svoje predizborne kampanje ili je to zaista njegov čvrsti stav. Ponaša li se neodgovorno? Teško je to procijeniti jer ne znam bi li isti takav čvrsti stav Josipović zastupao i da je predsjednik države, a ne samo kandidat - kaže prof. Caratan. Bilo bi zanimljivo vidjeti, upozorava, kako bi se Josipović postavio da je njegov glas bio presudan. Povjesničar Tvrtko Jakovina želi vjerovati da bi u tom slučaju Josipović ipak podržao Sporazum.

Prikazuje se dosljednim

- To što danas nije htio dati podršku Sporazumu, ustvari je posljedica prvog “ne” koje je bilo nepromišljeno. On time želi pokazati da je dosljedan i da će kao predsjednik biti ono što se od njega očekuje, odnosno da je spreman biti iznad općeg raspoloženja u društvu - kaže prof. Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:25