TRI UVJETA

Josipović: Možemo se dogovoriti oko tužbe protiv Srbije

'Tužbe nisu same sebi svrha, zašto trošiti vrijeme i novac na sud. Srbija treba otkriti sudbinu nestalih, vratiti kulturno blago i kazniti ratne zločince'

ZAGREB - Došlo je vrijeme da se svi problemi između Hrvatske i Srbije stave na stol i počnu rješavati, poručio je novoizabrani predsjednik Ivo Josipović u intervjuu srpskoj agenciji Beti, ocjenjujući da je u obje zemlje sazrela politička svijest o tome da konačno treba početi rješavanje problema koji ih opterećuju.

Interes je i Hrvatske i Srbije da ona druga što prije uđe u EU, rekao je Josipović, dodavši da će hrvatsko članstvo u EU i dobri odnosi sa susjedima biti prioriteti njegove vanjske politike. - Dobri odnosi sa susjedima ključ su i naše sigurnosti i razvoja gospodarstva i Hrvatske i svih zemalja u regiji. Glavni napor moje vanjske politike bit će usmjeren upravo prema tome, rekao je Josipović.

Novi predsjednik odgovorio je da će Hrvatskoj biti potrebno "snalaženje" kako bi istovremeno održavala dobre odnose i sa Srbijom i s Kosovom, ali naglašava da je i hrvatski i srpski interes što skoriji ulazak u EU, na čemu dvije zemlje trebaju surađivati. - Volio bih da i Srbija bude dio EU jer će to doprinijeti stabilnosti u regiji, rekao je Josipović.

Na pitanje što bi Srbija mogla napraviti da bi eventualno došlo do povlačenja hrvatske tužbe za genocid iz 1999. godine, Josipović je poručio da "tužbe nisu same sebi svrha" te da "nema razloga desetke godina trošiti vrijeme i novac na sudski postupak, ako može biti postignut dogovor". - No, treba otkriti sudbinu više od tisuću nestalih, vratiti preostalo kulturno blago i nastaviti procesuiranje ratnih zločina. Sve te stvari već su se počele rješavati, danas je bitno drukčija situacija nego u vrijeme kad je tužba podnesena, ali još puno toga treba napraviti, rekao je Josipović. - Siguran sam da hrvatske tužbe ne bi bilo da su se u vrijeme njenog podnošenja ovi problemi rješavali, dodao je novi hrvatski predsjednik.

Josipović je ocijenio da međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid i neriješeno pitanje granice neće usporiti dvije zemlje na putu prema članstvu u EU, ali da probleme treba staviti na stol i rješavati. - Danas su ti problemi možda manje bolni, ali sutra mogu biti povod za neki veći nesporazum, rekao je Josipović, koji smatra da je problem granice tehničko pitanje koje će biti riješeno ili dogovorom ili pred Međunarodnim sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:19