UZVRATIO UDARAC

Josipović Mesiću: U doba kada mnogi gladuju, treba opravdati troškove

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Cijenim bivšeg predsjednika, no njegova me izjava malo razočarala bez obzira što u njoj prepoznajem šarmantan stil savjetnika Jakića. Danas je apsolutno legitimno upitati se ima li bilo koji trošak, pa i onaj Ureda bivšeg predsjednika, opravdanje u funkcionalnosti - izjavio je predsjednik RH Ivo Josipović komentirajući u Dnevniku 3 oštro reagiranje bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića na njegov intervju u Večernjem listu.

Podsjetimo, Josipović je bio izjavi kako on po završetku svog mandata neće trebati imati vlastiti ured dodajući kako Ured bivšeg predsjednika ima smisla samo ako od 'bivšeg predsjednika očekujemo nešto'. Mesić smatra da je Josipović 'pedaliranjem' za ukidanje Ureda bivšeg predsjednika to pitanje spustio na strogo osobnu razinu ustvrdivši kako kako njemu osobno taj Ured neće biti potreban i 'jasno sugerirajući kako nije potreban' ni Mesiću.

- Ono što je istina, bez obzira što se to predsjedniku Mesiću ne dopada, jest to da danas nema niti jednog propisa koji bi uredio koje su to zadaće, koja su očekivanja društva od bivšeg predsjednika i mislim da je to možda pogrešno. Ako se to promijeni možda ću i ja drugačije misliti nego što to danas mislim - objasnio je Josipović.

Sadašnji je predsjednik podsjetio da je Mesić istakao da kao bivši predsjednik ima određene zadaće pa je nabrojao predavanja, gostovanja...

- Sve je to lijepo, no iskreno govoreći sada su to privatne aktivnosti, pri čemu naravno da on na neki način predstavlja sliku jednog dijela političke scene u Hrvatskoj. Međutim, kada bi to imalo tretman službenih i državničkih aktivnosti to bi trebalo negdje predvidjeti, a drugo trebalo bi predvidjeti i mehanizam usklađivanja stavova sa onima koji su na izborima dobili legitimitet da vode državu. Tada ne bi bilo, u sve one dobre stvari koje je radio, onih koje baš i nisu bile u interesu Hrvatske poput podrške Gadafiju - upozorio je Josipović.

Izrazio je žaljenje što Mesić 'nije razumio cijelu njegovu priču, već ju je shvatio kao demagogiju i jeftine poene'.

- Nisam uspio pridobiti javnost da se ide u jednu raspravu o tome što se očekuje od bivših dužnosnika, da se raspravi o institucijama, njihovoj neovisnosti. Malo smo se svi 'zakačili' za novce, to je legitimno, danas mnogi ljudi gladuju. Prema tome, uz taj legitimni dio ja se nadam da će i predsjednik Mesić odstupiti od ovog stila kakav je proklamirao u ovom dopisu - rekao je Josipović.

U zaključku razgovora Josipović je ponovo naglasio kako će se po završetku svog predsjedničkog mandata vratiti na sveučilište i tamo ću dočekati mirovinu.

- Neću, kada po sili zakona budem morao u mirovinu kao što predsjednik Mesić misli ne pročitavši propise, uzeti predsjedničku mirovinu jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza nego je pravo. Ja to pravo neću iskoristiti jer mislim da ću svojim radom zaslužiti poštenu i pristojnu mirovinu - zaključio je Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:40