POVRATAK KULTURE

Josipović: Idem na koncerte i izložbe jer je i to dio posla

Josipović, za razliku od Mesića, rado odlazi na kulturna događanja

ZAGREB - U filmu “Novo, novo vrijeme - deset godina poslije” uvrštena je i scena u kojoj bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, pri kraju njegovog mandata, čitaju dnevni raspored obaveza. U jednom trenutku Mesić izgovara rečenicu: “Možemo li barem preskočiti Lisinski, umoran sam”.

Kreativnost i tolerancija

Nekoliko mjeseci kasnije u Uredu predsjednika sjedi novi šef države, Ivo Josipović, čovjek kojemu je kultura na samom vrhu prioriteta. U tjednu na izmaku Josipović je tako bio na Goranovom proljeću, kao prvi predsjednik u povijesti te manifestacije, u utorak na otvaranju izložbe izraelskog fotografa Adija Nesa, a u srijedu je, nakon susreta s Tadićem, otišao u Mimaru na koncert studenta Muzičke akademije u sklopu Dana frankofonije.

Prisutnost političkog establišmenta na važnim kulturnim manifestacijama spada u red protokolarnih obaveza, koje su dosad rijetko služile za promoviranje same kulture i onoga što bi kultura trebala predstavljati, kao iskaz kreativnosti i tolerancije.

Čudni kriteriji za odličja

Tuđmanova vizija “prave” kulture bilo je, tako, samo ona kultura koja bi služila za promoviranje “hrvatstva” - pa smo u njegovo vrijeme imali i dvorske slikare, dvorske književnike, ali i omiljene nacionalne kuće, što je mnoge trajno odmaklo od kazališta uopće.

Mesić je pokušavao umanjiti posljedice takve zloupotrebe kulture. No, činjenica je i da u svoja dva mandata baš i nije ostavljao dojam nekoga tko je doista zainteresiran za kulturu i korištenje njenihpotencijala. To se moglo vidjeti i pri u najmanju ruku neobičnim dijeljenjima odličja kulturnjacima, budući da su u rijetkim prilikama kačena na revere zaista onim najzaslužnijima ili stvarnim kulturnim ambasadorima u svijetu.

Sve što vole mladi

Ostali hrvatski političari rijetko nas kad iznenade i uglavnom se ponašaju u skladu s uvriježenim imidžom stranke. Tako se zna tko voli tradicionalno, tko voli avangardno, a kome je blisko sve što vole mladi. Aktualni predsjednik je u predizbornoj kampanji ponavljao da mu je kultura važna i da je upravo to područje na kojem trebamo zasnivati nacionalni identitet prilikom ulaska u Europsku Uniju. Kako je predsjednikov utjecaj na kreiranje kulturne politike minimalan, to je mogla ostati floskula, dobar štos za razlikovanje od ostalih kandidata. No, Josipović je, barem ako je suditi po protekla dva mjeseca, doista odlučio utjecati na ono što može, pobrinuti se da kultura bude što prisutnija u javnosti i da joj se daje na važnosti.

Čovjek kojem se vjeruje

Njegova strategija sastoji se, primjerice, u tome da je u svoje protokolarne obaveze uvrstio pristojan broj kulturnih manifestacija. Kao “čovjek iz branše” pri tome ima luksuz da se njegovom izboru vjeruje, što je važno jer bi se teško mogao opisati kao predvidljiv.

Goranovo proljeće, važna, ali jako marginalizirana manifestacija, tako je nakon dugo vremena dobila golemi publicitet, pristojnu minutažu u Dnevniku, a vijest su prenijeli i mediji koji ignoriraju takve događaje. Laureatima se pritom nije nanijela šteta u smislu da ih je predsjednik zasjenio. Upravo suprotno.

Na pitanje zašto tako učestalo posjećuje kulturne manifestacije, Josipović nam je odgovorio nakon spomenutog koncerta u Mimara:

- Odlazak na kulturne manifestacije nešto je normalno i, naravno, užitak, ali smatram to i dijelom posla. Kultura je, uz znanost i obrazovanje, nešto po čemu Hrvatska sutra u Europskoj Uniji mora biti prepoznata, to je dio nacionalnog identiteta i kao predsjednik mislim da moram na neki način pomoći da taj sektor dobije ono mjesto koje u strateškom položaju zaslužuje.

Kako bira manifestacije?

- Trudim se zahvatiti sve žanrove umjetnosti. Uvjet je da su vrhunske, ili barem dobre kvalitete te da je u pitanju nešto što po mogućnosti ima dodanu vrijednost, kao što je ovaj skup, koji je, osim po umjetničkoj vrijednosti, važan i zbog povezivanja hrvatskog i francuskog naroda, odnosno hrvatske i francuske kulture. Ovo je naravno i diplomatski skup, kao što je bio i Chopin i Adi Nes, što je također dio mog posla.

Možda je Josipović nametnuo i novi trend, pa se tako i premijerka Jadranka Kosor pohvalila kako će se sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom naći na “otvaranju izložbe”. Nije joj, međutim, bilo važno reći i koje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:41