DUŽNIČKA KRIZA

Josipović: Fiskalni pakt EU pruža optimizam! Hrvatsku ne obvezuje, ali ako želimo IZAĆI iz KRIZE, moramo biti ODGOVORNI

 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da ugovor o fiskalnoj disciplini, koji bi europski čelnici trebali usvojiti u petak, formalno ne obvezuju Hrvatsku, ali se ona mora odgovorno ponašati ako želi izaći iz krize.

- Sporazum pruža optimizam da je Unija našla put izlaska iz krize, uređujući pravila financijskog ponašanja zemalja članica, rekao je Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom koji boravi u posjetu Hrvatskoj.

Upitan kako će ugovor utjecati na Hrvatsku, Josipović je odgovorio da nas on formalno ne obvezuje.

- Ali, ako želimo izaći iz krize, moramo se, sa sporazumom ili ne, ponašati na odgovoran način, istaknuo je hrvatski predsjednik.

On ne vidi ništa sporno u najavljenim prosvjedima protiv sporazuma koji bi šefovi država i vlada EU-a trebali potpisati u petak, drugog dana summita u Bruxellesu.

- U Europi i Hrvatskoj imate ljude koji drugačije misle i to moraju slobodno izraziti, rekao je Josipović.

Čelnici 25 zemalja članica u petak će potpisati ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji je namijenjen jačanju fiskalne discipline kako bi se ubuduće izbjegle dužničke krize u pojedinim zemljama eurozone. Samo su Velika Britanija i Češka odlučile da neće potpisati novi fiskalni pakt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 20:59