KORUPCIJSKE AFERE

Josipović: Da je Bajić kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu

ZAGREB - Ne bih se upuštao u prognoze kako će Sanader svjedočiti pred saborskim povjerenstvom za Inu. Svatko mora odgovarati za svoje postupke, ali nisam za hajke, da se nekog unaprijed proglasi krivim – komentirao je danas predsjednik Ivo Josipović najavu da će bivši premijer Ivo Sanader sutra ipak doći u Sabor na saslušanje za Inu. U razgovoru za Media servis, predsjednik se osvrnuo i na to da se tek u zadnje vrijeme otvaraju krupne korupcijske afere.

- Očito je vladala jedna vrsta omerte, nedostatak političke odgovornosti. Dobro da se sad izlazi s time. Malo je vjerojatno da će se nakon ovoga netko drugi usuditi činiti takve stvari – rekao je Josipović. Unatoč kritikama, podržao je rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

- Da je kukuriknuo ranije, sigurno bi završio u loncu. Njegov odlazak bi značio odustanak od borbe protiv korupcije. On je zajahao konja korupcije i dajmo mu priliku da to završi – rekao je Josipović. Smatra „zanimljivim“ prijedlog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da se vlast ispriča građanima.

- On je od početka uspostave hrvatske države u vrhu vlasti i prepoznao je odgovornost vlasti za to što se događa. No, to je politički čin, ali kazneno svatko za sebe mora odgovarati. Moramo se potruditi da se individualna odgovornost ne utopi u općem kajanju – smatra predsjednik.

Naglasio je da Hrvatska mora biti razvijena demokracija pa da, poput Islanda, može ako je potrebno, suditi i svom premijeru i ministrima. Na pitanje je li zbog svega na djelu kriza Vlade, Josipović je rekao da je prije svega riječ o krizi morala. Kao najgoru i najbolju stvar u proteklih mjesec dana istaknuo je „klupko korupcijskih afera“.

- To je najgore, jer smo vidjeli da je korupcija otišla potencijalno do vrha vlasti. Ali je i dobra stvar, jer pokazuje da je Hrvatska spremna s tim rasčistiti. Nadam se i da će se dovršiti na legalan način – rekao je Josipović.

Govoreći o svom angažmanu oko pomoći radnicama Kamenskog, otkrio je da su „neke informacije o kupovini tvornice već otišle prema državnom odvjetništvu“. Nije želio komentirati mršavu dvojku koju su građani dali Vladi, jer „nije posao predsjednika da ocjenjuje Vladu, nego da s njom surađuje“, ali priznao je da mu laska njegov visoki rejting u javnosti. Smatra da su loša nova zaduženja države, jer „time zadužujemo svoju djecu“.

- Ako se to već i događa, važno je imati viziju kako ćemo vratiti dug i u što ćemo utrošiti te novce. Kroz dugi niz godina smo uzimali novac, a onda je on otišao uludo – upozorio je Josipović. Najavio je skoru sjednicu Vijeća za obranu zbog pada dva MIG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57