PRVA AFERA

Josipović brani savjetnika: Radio je za sve kandidate

Predsjednik Josipović je već prvi dan morao braniti svog savjetnika Sašu Perkovića, ali i sebe
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Molim da podržite ljude koji su u borbi protiv paraobavještajne zajednice. Gospodin Perković nije napravio ništa drugačije prema meni u odnosu na druge predsjedničke kandidate, a razlog zašto sam ga izabrao za savjetnika je upravo i ta profesionalnost jer je je svojim angažmanom pokazao kako oni koji se bave poslovima sigurnosti to trebaju raditi - tako je danas Predsjednik Ivo Josipović branio ne samo svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića već i sebe.

Prešutio provalu u stan

No, koja je bila uloga Perkovića u Josipovićevoj kampanji, zašto je Perković radio samo za jednog predsjedničkog kandidata, te zašto se Josipović kada je saznao da protiv njega rade paraobavještajne službe nije javio policiji, ostalo je nejasno.

Josipović podsjetimo, već nekoliko dana objašnjava zašto je od Mesićevih savjetnika na Pantovčaku ostavio i Perkovića koji iza sebe ima spornu epizodu s Vladimirom Zagorcem. Tako je Josipović prije nekoliko dana izjavio kako mu je “Saša Perković tijekom kampanje puno pomogao da otkloni nasrtaje paraobavještajnog podzemlja koji su bili usmjereni protiv njega, članova njegovog tima i njihovih obitelji koji su išli čak i do toga da je provaljeno u stan člana njegove obitelji.

Danas je na pitanje znači li to da je Perković pomagao samo njemu od svih predsjedničkih kandidata rekao: - Nije ne, krivo ste razumjeli. Ne znam koga je sve obavjestio, vjerojatno one koje su to tražili. Ja sam to tražio i dobio sam odgovarajuće odgovore - kazao je.

Objasnio je kako se radilo o tome da je u kampanji “takozvana paraobavještaja zajednica izašla s jednim dokumentom”, a riječ je podsjetimo o, biografijama svih predsjedničkih kandidata, osim o Milanu Bandiću, s kompromitirajućim podacima poput ljubavnica, sumnjive imovine... Provalu u stan nije danas spominjao.

Policija nema prijavu

- Obratio sam se predsjedniku Mesiću jer znam da je on čelnik one prave obavještajne zajednice. Legalna obavještajna zajednica je vrlo profesionalno obavila svoj posao. Perković je član nadzornog tijela obavještajne zajednice i u odnosu na sve kandidate postupio je jednako. Nije provodio operativne aktivnosti ali naravno ta akciji provedena je na način zaštite ljudskih prava - rekao je Josipović. Iako kaže kako je Perković postupao jednako prema svim kandidatima, neki od njih tvrde kako pomoć Mesića zbog napada paraobavještajne zajednice nisu tražili, niti su od Perkovića dobili bilo kakve informacije.

- Mi te kompromitirajuće biografije nismo shvaćali ozbiljno pa ništa nismo nikome prijavljivali niti tražili zaštitu - rekli su nam u uredu Nadana Vidoševića.

Načelnik kabineta ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je kako nitko policiji nije prijavio da bi na bilo koji način bio ugorožen itko iz obitelji sadašnjeg predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:40