OSOBA GODINE 2010.

Josipović: Bolje je imati dobrog susjeda nego najbolju ogadu

Banja Luka, 061210.Drzavnici regije, Boris Tadic, predsjednik Crne Gore Filip Vujanovic, clanovi Predsjednistva BiH I Josipovic sastali su se u Banja Luci gdje su razgovarali o suradnji izmedju drzava. Nakon toga Josipovicu ce biti uruceno priznanje"lice godine" koje su mu dodijelile "Nezavisne novine".Na fotografiji: Ivo Josipovic se rukuje sa Predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom prije sastanka u Banja Luci.Foto: CROPIX

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović danas je u Banjoj Luci primio nagradu “Osoba godine”, koju već šest godina dodjeljuju “Nezavisne novine”.

Izjavio je kako primanje nagrade shvaća kao priznanje svima onima koji se bore za politiku pomirbe, razumijevanja i suživota.

Govorio je o strateškoj prošlosti ovih prostora, te naglasio nužnost da se svi zločini kazne, a svaka žrtva dobije sućut i poštovanje. Kad je pak riječ o suradnji u regiji, rekao je kako je bolje imati dobrog susjeda nego najbolju ogradu.

Novčanu nagradu od dvije tisuće konvertibilnih maraka (oko 7400 kuna) donirao je dječjoj klinici bolničkog centra u Banjoj Luci. Na dodjeli nagrade se okupilo oko 300 uzvanika, među kojima je bila većina diplomatskog zbora u BiH te predsjednici Srbije i Crne Gore, Boris Tadić i Filip Vujanović, članovi predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović te predsjednik RS Milorad Dodik.

Josipović je primanje nagrade iskoristio za još jedan posjet Bosni i Hercegovini, ovaj put neslužbeni, koji je počeo danas ujutro u Jajcu. Nakon razgovora s predstavnicima Jajca naglasio je potrebu da se nastavi pomoć koju hrvatska vlada pruža izgradnji porušenih objekata i time pomaže povratak Hrvata, ali je dodao kako je u razgovoru naišao na snažnu podršku povratku i održanju multietničnosti.

Nakon toga je posjetio svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmlačju kod Jajca i ondje se susreo sa župljanima. “Ovo je prvi put da nas je posjetio predsjednik Hrvatske i to znači puno našem narodu i to ne samo Hrvatima jajačkog kraja nego i svima drugima koji ovdje žive, to je znak potpore svima nama da ovdje možemo živjeti i da nam se u tome pomaže”, izjavio je fra Zoran Mandić, lokalni župnik.

Kad je pak riječ o pomoći ovom kraju, fra Zoran je rekako kako bi volio da hrvatska vlada pozove svoje gospodarstvenike da ulažu u Jajce, da se zaposle ljudi, a onda “će oni od svoje plaće dati nešto i nama za gradnju Crkve”. Jer, naglasio je fra Zoran, nije dobro pomagati samo nama jer “što je onda s našim narodom. Mi smo, znate, navikle na malo teži život u Bosni”, rekao je fra Zoran.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem pozvao Hrvate izbjegle iz RS-a da se vrate te im zajamčio sigurnost.

Rekao je da je spreman doći bilo kamo u Hrvatsku, razgovarati s ljudima izbjeglim iz RS i njihovim udrugama o mogućnostima koje im može osigurati RS te izrazio očekivanja da će se osigurati i povratak Srba izbjeglih iz Hrvatske. Istaknuo je i kako je nakon prvog posjeta predsjednika Josipovića došlo do povećanja gospodarske razmjene s Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:42