MEDIJI IZ REGIJE

Josipović: Bit ću prepreka svakoj diskriminaciji - nacionalnoj, vjerskoj, prema seksualnoj orijentaciji...

Mediji u susjednim zemljama ističu da je na čelo Hrvatske došao čovjek zanimljive biografije, koji je i pravnik i glazbenik i profesor i političar
New Croatian President Ivo Josipovic signs oath at the swearing-in ceremony held on a historical St. Marc square squeezed between the parliament and government buildings in central Zagreb February 18, 2010. Josipovic, who vows strong support to fight against corruption and CroatiaÕs EU drive, is the third president of the former Yugoslav republic that became independent in 1991. REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: POLITICS)
 Reuters

ZAGREB - Inauguraciji trećeg hrvatskog predsjednika znatnu pažnju posvetili su portali gotovo svih medija u susjednim zemljama.

Beogradski B92 citira riječi Ive Josipovića iz inauguracijskog govora po kojima su "dva stupa hrvatske državnosti koje će uvijek poštivati hrvatski antifašizam i Domovinski rat". Srpski mediji spominju da su na inauguraciji bili predsjednici svih država regije osim srpskog, koji su bojkotirao inauguraciju zbog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Srpski dnevnik Blic izdvaja Josipovićevu poruku da Hrvatska treba riješiti sva otvorena pitanja sa susjedima te da je jedan od prioriteta i izazova za Hrvatsku ulazak svih država regije u Evropsku uniju.

Slovenski mediji ističu da je Josipović nakon izbora poručio kako se na hrvatsko-slovenske odnose neće negativno odraziti činjenica da je on u Saboru glasao protiv sporazuma o arbitražnom rješavanju granice sa Slovenijom. Delo posebno ističe da se na inauguraciji pojavio i bivši premijer Ivo Sanader.

I slovenski i srpski mediji kao važnu poruku prepoznaju i citiraju Josipovićeve riječi da je bilo koji vid diskriminacije nedopustiv i da će osobno, kao predsjednik, biti prepreka svakoj diskriminaciji - nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, prema seksualnoj orijentaciji, socijalnom ili regionalnom porijeklu.

Banjalučke Nezavisne novine naglašavaju da na inauguraciji nije bilo predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su se ispričali. Glas Srpske piše da će Stipe Mesić od petka biti "beskućnik" jer radovi na vili u koju će se smjestiti njegov ured još nisu završeni.

Slovenski, bosanski i srpski mediji naglašavaju da predsjednička zakletva završava riječima "Tako mi Bog pomogao", koju je - kopirajući američki običaj - prvo na silu, a kasnije i formalno u tekst prisege uvrstio prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, a tamo je ostala do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:26