REIZBOR DRŽ. ODVJETNIKA

Josipović: Bajić mora izvući pouke iz kritika na rad Odvjetništva

Split , 230110 .Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic posjetio Sinj , gdje je docekan ovacijama . Na fotografiji: Ivo Josipovic se rukuje s prodavacicom na sinjskoj trznici.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunović / CROPIX

ZAGREB, SINJ - Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović od novoga glavnog državnog odvjetnika očekuje mnogo u borbi protiv korupcije.

O mogućnosti da to opet bude Mladen Bajić, Josipović je rekao da o tome odlučuje Sabor, da se on u to neće miješati, ali da od Bajića ako bude reizabran očekuje da nastavi s dobrim potezima, ali i da uči na kritikama.

Za razliku od svoga dojučerašnjeg šefa, predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je u intervjuu Jutarnjem najavio da SDP neće podržati Bajićev reizbor jer se nije javno očitovao je li bilo miješanja politike u njegov posao, Josipović je u ocijeni Bajićeva rada bio znatno blaži.

Odlučuje Sabor

- Od svakoga tko reflektira na to mjesto očekujem jako puno, prije svega zaoštravanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, povećanu aktivnost i efikasnost. Sabor odlučuje o tome tko će biti izabran. Ako to bude gospodin Bajić, očekujem da će na neki način nastaviti ono sve dobro što je radio, ali i da će izvući pouke iz kritika koje su se odnosile na rad Državnog odvjetništva - rekao je danas Josipović tijekom posjeta Sinju.

Ruši se povjerenje

S Milanovićevom ocjenom da je Bajić radio u skladu s “političkim vjetrom” ne slaže se predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang.

- Kritizirati bez dokaza nije konstruktivno. Kod građana treba razvijati povjerenje u državne institucije, a na ovakav način se to ruši - kaže Hebrang. Tvrdi da nije čuo da je Bajić neku istragu kočio pod političkim pritiskom. A to što su tek nakon odlaska Sanadera izašle na vidjelo korupcijske afere, za Hebranga ne znači da su istrage štekale zbog Bajića.

- Možda do njega nije dolazila kvalitetna dokumentacija - rekao je Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31