ŠATORAŠI U KARLOVCU

JOSIP KLEMM PRIJETI 'Digli smo Hrvatsku na noge. Svi branitelji znaju što im je činiti ako policija krene'

Čuli ste špekulacije da će Ranko Ostojić po nalogu Milanovića doći i ukloniti šator u Savskoj. Znate li što se dogodilo na putu od Zagreba do Karlovca? Nas trojica smo čitavu državu digli na noge. Od Dubrovnika do Osijeka, svi hrvatski branitelji znaju što će činiti. I hrvatski branitelji iz Karlovca iz ovih su stopa spremni krenuti ka šatoru - rekao je to jedan od organizatora braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66, Josip Klemm, i zaradio ovacije tristotinjak okupljenih na tribini "100 posto za Hrvatsku", gdje je s Antom Deurom i Đurom Glogoškim bio posebni gost.

Ustali su i Klemmovom vatrenom govoru zapljeskali svi koji su se našli u Pastoralnom centru Nacionalnog svetišta Svetog Josipa, predstavnici braniteljskih udruga, koji su organizirali skup, uz, kako je rečeno, pomoć Grada, Županije i crkve, pa do svećenika i lokalnih HDZ-ovih dužnosnika koji su ih došli podržati. Bio je tu i Mihajlo Hrastov, Karlovčanin na Vrhovnom sudu nepravomoćno osuđen za ratni zločin, kojega je Klemm posebno pozdravio.

Klemm je za govornicom rekao kako ga je danas nazvao i njegov prijatelj biskup Šaško i pitao o čemu se radi.

- On zna da imamo tvrde stavove i da se nećemo maknuti, i da nećemo dozvoliti da se dogodi Bleiburg ili Vukovar u Savskoj 66, zovnut ću sve branitelje iz Lijepe naše, svi ćemo stati tamo, ako treba svi i ćemo kleknut, a oni neka tuku. Da vidim tko će dati zapovijed da se hrvatskog branitelja ponovo tuče ili se iživljava na njemu? - grmio je Klemm.

Nadodao je da je posve nebitno je li skup u Savskoj legalan, već se svi trebaju upitati zašto su hrvatski branitelji tamo, naglašavajući da su jedinstveni te da ne postoji udruga ili pojedinac koji ih ne podržava.

Predsjednik Zbora ratnih postrojbi Karlovačke županije Ivo Benić, koji je imao ulogu organizatora, smatra ipak da treba "senzibilizirati naše branitelje jer smo dobrim dijelom razjedinjeni", pa ih poziva da dođu "pod njihovo krilo". Rekao je da su i karlovački branitelji spremni doći pomoći u Savsku.

- Ako netko dođe tamo nešto pokušati neka zna da na leđima ima i Karlovačku županiju - zaprijetio je Benić.

Podršku su dobili iz crkvenih i političkih krugova, točnije HDZ-ovih.

Vojni kapelan Vlado Mandura zaključio je kako "nam branitelji u Savskoj pokušavaju otvoriti oči, jer je to u stvari govor našega naroda".

- Nažalost, u našem narodu postoje mnogi koji koji su gluhi a čuju, i slijepi pored zdravih očiju. Ne vide vas, ne vide što se događa i zato nam je tako kako jest. Želim vam dati svaku potporu i znajte 100 posto da smo mi svećenici, i ne samo oni koji radimo u oružanim snagama, uz branitelje. Jedinstvo crkve i onih koji su branili domovinu je bilo jedinstvo hrvatskog naroda. Računajte na nas - poručio je velečasni Mandura.

Karlovački gradonačelnik i potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić svoj je pljesak zaslužio zaključkom kako "u jednom dijelu Lijepe naše žive ljudi koji nisu sanjali iste snove kao svi nazočni na skupu" naglašavajući kako ga "ljuti kao čovjeka kada vas nazivaju militantima ili kada govore da ste zavedeni bilo kakvim politikantskim ili političkim cilevima" te ih podržavajući riječima da su oni "zadnja linija obrane hrvatstva".

- Nemoguće je provesti ono što je u zamisli mnogih čudnih glava u Hrvatskoj, a to je da se izjednači nešto što i ovaj prostor Svetog Josipa svjedoči, a to je da postoje oni koji su se borili i borci su, i postoje oni koji su se borili, a branitelji su. Ispuštati svaki predznak hrvatstva je nešto što je opasno - zaključio je Jelić.

Šatoraš Deur rekao je da je u Zagrebu pripravno stanje, ali da neće dopustiti sukob policije i hrvatskih branitelja, da to mora biti jasno onima kojima to nije bilo jasno ni 1991. godine, zaključujući da im je Bog dao savezništvo i srce, a "oni koji nemaju srce nemaju ni budućnost".

Njegov kolega Đuro Glogoški je odgovarajući na pitanja novinara rekao kako imaju najave iz policije da "oni dolaze u Savsku", ali da su spremni, pa "tko će doći neka dođe".

- Skup nije prijavljen jer je okupljanje nastalo spontano, a tko će sada preuzet odgovornost na sebe i prijaviti skup? Ako je ilegalno, zašto policija nije reagirala do sada? pitao je Glogoški.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:29