ZAOŠTRIO RETORIKU

JOSIP KLEMM 'Do 30. svibnja imamo još vremena. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj vladi'

 Darko Tomas / CROPIX

Jedan od organizatora prosvjeda u Savskoj 66 Josip Klemm u emisiji RTL Direkt odgovarao je na pitanja Zorana Šprajca o ultimatumu postavljenom premijeru Milanoviću da primi prosvjednike iz šatora. Taj je ultimatum istekao u četvrtak, a iz Vlade prosvjednike nisu ni primili ni službeno kontaktirali.

Prije nekoliko dana Klemm je u izjavi za Jutarnji list izjavio da će, ne bude li odgovora iz Vlade, branitelji 'iskoristiti sva raspoloživa demokratska sredstva da ostvare svoja prava'.

'Ako žele rat, imat će ga. Ali mi vjerujemo da i premijer želi zajedništvo', izjavio je za Jutarnji Klemm.

On je na RTL-u svoju retoriku u četvrtak dodatno zaoštrio te je u jednom trenutku čak spominjao i postrojavanje ratnih postrojbi.

'Svim demokratskim sredstvima ćemo se boriti. I hrvatski branitelji i ja smatramo da je nakon 200 dana hrvatski premijer trebao smoći snage i hrabrosti da se susretne s hrvatskim braniteljima', kazao je Klemm i dodao da Milanović mora odgovarati hrvatskom narodu.

Aktualnoj je Vladi priznao legitimnost, ali je upozorio da to što je izabrana od strane hrvatskog naroda 'ne znači da ne može razgovarati s braniteljima, blokiranima, doktorima, Udrugom Franak'.

Što vi zapravo uopće tražite, nikome nije jasno koji je konkretno vaš zahtjev osim ostavke ministra Freda Matića, a sada i cijele Vlade, upitao je Klemma Zoran Šprajc.

'Onaj tko treba znati, zna što branitelji traže. Klemm i Glogoški ne traže povećanje primanja za hrvatske branitelje. Znate da su samo od ove vlade skinute mirovine za 10 posto. Ali, u našim zahtjevima nikad niste čuli da tražimo povrat tih sredstava. Borimo se za branitelje koji su ostali razvojačeni, kojima je vlada od minimalnih primanja od 1090 kuna skinula na 800 kuna. Najveća povreda je to što su ti branitelji iz Ministarstva branitelja prebačeni u socijalu. Ne samo da su im uzeti novci, već i srce', odgovorio je Klemm.

Na pitanje što će sada napraviti, s obzirom da su prosvjednici najavili odlazak na Markov trg, Klemm je kazao: 'Pa do 30. svibnja imamo još vremena. Moram reći da hrvatski branitelji još uvijek nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi.'

'Vi sad opet de facto prijetite vladi. Govorite o dizanju postrojbi. Što znači to dizanje? To zvuči jako pučistički', upitao je Šprajc.

'Na demokratski način je dobro. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj vladi', uzvratio je Klemm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:53