MINISTROVI GRIJESI

JOŠ JEDAN SLUČAJ NEMARA Vještak Varga s nalazom kasnio 22 mjeseca i još se žalio na kaznu

Sud je prihvatio Varginu žalbu uz obrazloženje da je nalaz na kraju ipak dostavio i da ranije nije kažnjavan
 Roberto Orlić/CROPIX

Ministar zdravlja Siniša Varga do stupanja na dužnost bio je stalni sudski vještak stomatolog, a taj je posao, prema svjedočenju pacijenata, obavljao šlampavo i nonšalantno, zbog čega su njihove parnice trajale godinama, a Varga je - već u vrijeme dok je bio šef HZZO-a - bio i čak sudski kažnjavan zbog neobavljanja dužnosti.

Iako je za nemar - zbog kojeg ni u 22 mjeseca od prvog sudskog poziva u slučaju pacijentice L. D. nije uspio dovršiti vještački nalaz - kažnjen sa samo 1000 kuna (kazna se kreće od 500 do 10.000 kuna), Varga se žalio da mu je iznos previsok, a sud je u rekordnom roku kaznu prepolovio.

- Moja kalvarija traje već 9 godina, a kod njega sud sve riješi u manje od 2 mjeseca - kaže pacijentica L. D., diplomirana ekonomistica zaposlena u IT industriji.

ZABORAVNI MINISTAR ‘Trpjela sam bolove jer Varga mjesecima nije dovršio vještačenje’

Ovo je već drugi slučaj pacijentice koja se javila Jutarnjem zbog Vargina nemara kao vještaka. Prije mjesec dana svoj je slučaj iznijela profesorica D. A., koja od prošlog prosinca čeka da joj Varga napiše vještački nalaz. Pacijentica L. D. čekala je još dulje: njezina se parnica, tvrdi, oduljila za 2,5 godine zbog Vargina otezanja. U jednoj zagrebačkoj stomatološkoj klinici tijekom 2005., tvrdi L. D., zbog nestručnosti i nepažnje potpuno su joj uništeni zubi za koje je unaprijed platila 36.000 kuna. Obratila se Hrvatskoj stomatološkoj komori, koja je sastavila Povjerenstvo za vještačenje, koje je pak brzo utvrdilo da su propusti učinjeni. Zubar čiji je rad vještačen na nalaz nije imao primjedbi. Komora je zaključila da je neosporno da pacijentici treba napraviti niz novih radova, da će troškove podmiriti liječnikovo osiguranje do iznosa od 9750 kuna, a ostatak stomatolog.

- Otišla sam drugom zubaru i on je napravio predračun na 54.000 kuna. Međutim, zubar koji mi je uništio zube nikada nije uplatio ni lipu, zbog čega i jesam na sudu - objašnjava L. D., koja je zbog svega toga i danas, nakon potrošenih 100.000 kuna, bez većine zubi, ne može jesti krutu hranu te je psihički i financijski na rubu.

Iako je imala detaljnu ekspertizu Komore, sud je naložio novo vještačenje i za vještaka imenovao Vargu. Kako se poslije pokazalo, ta je odluka njezinu ekstremno dugu parnicu - dobila je i rješenje o povredi prava na suđenje u razumnom roku - dodatno otegnula za 2,5 godine.

Naime, Varga se na poziv suda iz veljače 2012. odazvao tek nakon pet mjeseci, a nakon dodatnih otezanja pacijenticu je pregledao tek 5. prosinca i od tada se nije oglašavao. Niti nakon dvije požurnice ne predaje nalaz. U prosincu 2013. sud ga kažnjava sa 1000 kuna zbog neobavljanja posla i nalaže mu da vrati spis. Nalaz predaje 7. siječnja 2014. i dan kasnije žali se na previsoku kaznu. Sud žalbu prihvaća uz obrazloženje da je na kraju ipak dostavio nalaz i da ranije nije kažnjavan.

- Što da na to kažem... - odmahuje glavom L. D. Međutim, zbog Varge parnica i dalje traje. Naime, sud ga je pozvao da odgovori na primjedbe tuženika i tužiteljice na nalaz.

- Na dva ročišta nije došao. Prvi se put ispričao obavezama - baš je tada imenovan ministrom, a na drugo nije došao jer je bio na sastanku sa sindikatima. Kao dokaz je priložio poziv koji je osobno uručio sidnikatima. Pa trebao je znati da ima ročište, nije li sindikate mogao pozvati koji sat ranije ili kasnije - pita se L. D.

Nije se ispričao žrtvi, ali sudu koji mu je kaznu prepolovio jest

Varga je reagirao nakon što se u javnosti na njegov nerad požalila prva pacijentica A. D. te joj se ispričao zbog “nenamjernih propusta” kojima joj je nanio štetu. Ovaj put, pacijentici L. D. nije se ni ispričao. Ministru smo uredno poslali niz pitanja kako bismo među ostalim saznali zašto kao vještak nije obavljao svoj posao i zašto se ignorantski odnosio prema nalozima suda i pacijentima koji o njemu ovise. Vargin glasnogovornik odgovorio je u jednoj rečenici:

- Prim. dr. Siniša Varga ispričao se sudu zbog nedolazaka na ročište. Vještakom je postao 1999. godine - poručio je.

KRONOLOGIJA SLUČAJA PACIJENTICE L. D. Nalaz dao tek kad mu je honorar postao upitan

114. veljače 2012. - sud poziva Vargu da pristupi radi dogovora o vještačenju

1 27. srpnja 2012. - Varga se javlja sudu, ispričava se što se do sada nije odazvao, izražava namjeru da obavi posao i traži novi termin za dogovor

119. rujna 2012. - sud Vargu određuje za vještaka i nalaže L. D. da uplati predujam od 1500 kuna u roku od 30 dana, što njezin punomoćnik i čini

116. listopada 2012. - sud poziva Vargu da preuzme spis i u 30 dana napravi nalaz

15. prosinca 2012. - Varga pregledao pacijenticu

15. lipnja 2013. - sud šalje 1. požurnicu: poziva Vargu da u roku od 8 dana dostavi nalaz

1 7. studenog 2013. - sud šalje 2. požurnicu: poziva Vargu da za 3 dana dostavi nalaz

112. prosinca 2013. - sud kažnjava Vargu sa 1000 kuna kazne te mu nalaže da u 8 dana vrati spis zajedno s nalazom

17. siječnja 2014. - Varga konačno dostavlja nalaz

18. siječnja 2014. - Varga se žali na visinu kazne od 1000 kuna, tvrdeći da je previsoka, jer mu je od uplaćenog novca za vješačenje (koje gotovo dvije godine od prvog poziva nije obavio) ostalo manje od 1000 kuna neto

118. ožujka 2014. - Županijski sud prihvaća Varginu žalbu i smanjuje mu kaznu na 500 kuna jer je ipak dostavio nalaz, a do sada nije kažnjavan

112. lipnja 2014. - Varga nije došao na raspravu odgovoriti na primjedbe na svoj nalaz jer je imao druge obaveze (imenovan je ministrom)

1 24. rujna 2014. - ročište ponovno odgođeno jer se Varga ispričao: imao je sastanak sa sindikatima koji je on sam zakazao baš u vrijeme ročišta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:30