ISPITAN DVA PUTA

Još jedan HDZ-ovac pod istragom: Milijunska Fiolićeva imovina pred blokadom

 Davor Pongračić / CROPIX

Stjepan Fiolić, bivši zastupnik HDZ-a i jedan od većih donatora HDZ-a te bliski prijatelj Ive Sanadera , u razmaku od samo osam dana dvaput je ispitan o okolnostima prodaje zgrade u Planinskoj Hypo Leasingu koji ju je potom iznajmio Vladi, odnosno Ministarstvu regionalnog razvoja, poslije poljoprivrede dok mu je na čelu bio ministar Petar Čobanković.

Stjepan Fiolić na naše pitanje o ispitivanju u USKOK -u jučer je odgovorio: “Bedastoće, to su gluposti”. Fiolić opovrgava bilo kakvo ispitivanje i istragu o zgradi u Planinskoj. Istodobno, neslužbeno doznajemo da je u već pokrenut postupak za blokadom Fiolićeve imovine što, zapravo, pokazuje da je poznati proizvođač mesa i izdašni finacijer HDZ-a u ozbiljnim problemima sa zakonom.

Kvadrat 2400 eura

Podsjetimo, USKOK već više od godinu dana istražuje okolnosti pod kojima je zgrada u Planinskoj, koju je Fiolić 3. ožujka 2009 godine prodao Hypo Leasingu, a mjesec dana kasnije, 2. travnja vlada daje sugalsnost da se zgrada kupi na operativni leasing i za to ukupno u godišnjim ratama do 2018. trebala plati 79,913.000 kuna. Zgrada za koju je ugovor sklopljen 3. travnja 2009. bila je prazna dvije godine i tek je u prosincu prošle godine počela njezina obnova. Nakon što je Božidar Pankretić naslijedio Čobankovića na mjestu ministra regionalnog razvoja, u srpnju 2009. godine nije želio preuzeti ugovor o najmu, pa je Vlada odlukom u rujnu 2010. godine koju je potpisala predsjednica Jadranka Kosor odlučila da sve obveze preuzima Čobankovićevo ministarstvo.

No ugovori koje je sklopilo Ministarstvo nisu imali prethodno mišljenje Državnog odvjetništva, vrijednost nekretnine procijenjena je na 2400 eura po četvornom metru, a radio ju je ovlašteni vještak Inženjerskog biroa koji ju je procijenio na 8,4 milijuna eura. U svom nalazu za 2010. godinu i Državna revizija našla je niz nepravilnosti u vezi s najmom te nekretnine za potrebe države te je to u svom nalazu i mišljenju dostavila Državnom odvjetništvu. Jadranka Kosor pak preko posrednika poručuje kako nema ništa s tom zgradom iako je na odlukama njezin potpis, a one su donesene na zatvorenim sjednicama Vlade. Ona je tvrdila da je za kupnju te zgrade Vlada imala pozitivno mišljenje DORH-a, što je iz te institucije opovrgnuto. Opovrgao ju je i fonogram sa sjednice Vlade, a USKOK je iz nadležnih ministarstava prikupio i svu dokumentaciju. USKOK sumnja da je sklopljen štetan ugovor, ali o tome još nije ispitao ni bivšu premijerku J. Kosor niti bivšeg ministra Čobankovića.

Angažirao odvjetnika

Zgrada je kupljena dva mjeseca nakon što ju je tvrtka kojoj je na čelu Fiolićeva supruga Katica prodala Hypo Leasingu. Kako smo neslužbeno doznali, USKOK istražuje još neke poslove koje je HDZ-ov sponzor imao s državom. U sklopu istrage u aferi Fimi-Media Fiolić je ispitan o kupnji stare posavske kuće za obitelj Ive Sanadera, za što je on osobno nosio novac načelnici općine Jasenovac. Fiolić i Sanader postali su bliski nakon što je kod Fiolića Sanader 2002. godine okupio političke saveznike u borbi protiv Ivića Pašalića za čelno mjesto HDZ-a. Postao je saborski zastupnik a 2006. godine kupio je Genetski centar koza i ovaca na Ćićariji. Kako smo doznali USKOK istražuje i pod kojim je okolnostima dobio 2007. godine koncesiju nad poljoprivrednim zemljištem od načelnice opžine Jasenovac.

Izvori bliski Fioliću kažu da je već angažirao i odvjetnika jer strahuje da bi mogao biti uhićen i da bi mu USKOK mogao blokirati imovinu, ali tvrdi da u svemu on osobno nije imao nikakve koristi, već da je novac otišao u crni fond HDZ-a. I dok izvori bliski USKOK-u tvrde da je Fiolić ispitan on to opovrgava i navodi kako u tom poslu nema ničeg spornog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:00