TAJNI DRŽAVNI DEAL

Jocić: Uvozio sam nuklearni otpad u mjesto kraj Zagreba

 Aleksandar Dimitrijević/Cropix

Osumnjičeni srbijanski kriminalac Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, ustvrdio je danas na suđenju u Beogradu da mu je sve namješteno, da je radio za dobrobit Srbije i Srba i otkrio da je 1989. i 1990. godine uvozio nuklearni otpad u bivšu Jugoslaviju, javlja Blic.

Jocić tvrdi da je bio uključen u državni biznis između SFR Jugoslavije i Nizozemske koje su imale 'tajni deal' o izvozu nuklearnog otpada u jedno mjesto blizu Zagreba, većinski naseljeno Srbima.

- Taj posao sam obavio uspješno po mene, Nizozemsku i SFRJ i trajao bi i dalje da nije izbio rat. Tada nismo imali poslovnu elitu utjelovljenu u tajkunima, nego jake državne firme poput Geneksa, koje su radile s ljudima iz inozemstva - rekao je.

Iznoseći svoju dvosatnu obranu Jocić je otkrio brojne intrigantne detalje o beogradskom podzemlju, ali i isticao domoljubnu prirodu svojih aktivnosti na koje je, kako je rekao, potrošio mnogo novaca.

Tako se navodno 1992., kada su Srbiji uvedene sankcije, 'stavio u službu naroda i države' i koristio 'svoje veze s premijerima i čelnicima političkih stranaka', ali i 'masona i malteških vitezova' kako bi pomogao domovini.

- Poslovi vezani za humanitarnu pomoć, energetski sektor i tehnička sredstva odvijali su se s državama u regiji - Rumunjskom, Bugarskom i Makedonijom - rekao je Jocić, i dodao da se o svim poslovima konzultirao s ljudima iz Vlade, među kojima i s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Sašom Anđelkovićem.

Jocić tvrdi da su srbijanske službe sigurnosti od njega tražile mnoge stvari, ali 'nikada da ugrozi nečiju sigurnost'.

- Država je tražila od mene da stupim u kontakt s bugarskim službama da bih otkrio gdje su u Bugarskoj baze mudžahedina koji su se prebacivali u Bosnu, kako bi ih usmjerio u Srbiju, gdje su ih naši hapsili. Ne smatram da trebam dobiti orden za to - rekao je.

Jocić ističe i da je krajem 1994. godine otkrio kako su neki ljudi, među kojima i prvi čovjek policije 'opasni i brutalni' Radovan Stojičić Badža, 'skrenuli s patriotskog kursa', da im je novac postao najvažniji, pa su surađivali s Albancima i Muslimanima.

- Zato su me htjeli ubiti. Badža je bio tu da ušutka svakoga i da brine o zakonskoj nedodirljivosti svega što su radili - rekao je Jocić i dodao kako se krajem 1994. godine uplašio i pobjegao u Bugarsku u kojoj je imao zaštitu bugarskih službi sigurnosti.

- Imao sam zaštitu bugarske sigurnosti, koju su upozorile i jedna europska zemlja s više od 50 milijuna stanovnika i jedna slavenska zemlja sa 150 milijuna stanovnika da mi se ništa ne smije dogoditi - rekao je Jocić.

Sreten Jocić uhićen je prije godinu dana, 27. travnja 2009. godine, zbog sumnje da je organizirao kriminalnu skupinu koja je 23. listopada 2008. u Zagrebu ubila vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49