BIVŠI ŠEF DORH-A

Jelenić: Diskriminira me se po svjetonazorskoj osnovi, spreman sam ići do kraja

Državnoodvjetničko vijeće prihvatilo je zahtjev glavne državne odvjetnice i pokrenulo stegovni postupak protiv Dražena Jelenića
Dražen Jelenić
 Damjan Tadić/Cropix

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u srijedu je na zahtjev glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek pokrenulo stegovni postupak protiv njezina prethodnika, a sada zamjenika, Dražena Jelenića, zbog njegova prijašnjeg članstva u masonskoj udruzi. Glavna državna odvjetnica zatražila je od DOV-a pokretanje postupka protiv Jelenića te predložila da ga se razriješi dužnosti, odnosno da ga se otpusti iz Državnoga odvjetništva zbog toga što je svojim tajnim članstvom u masonima nanio štetu ugledu DORH-a.

Sam Jelenić ne spori da je bio član lože slobodnih zidara Veliki Orijent Hrvatske, no tvrdi da se ne radi ni o čemu nezakonitom, nego o običnoj zakonitoj udruzi.

Štoviše, iza zatvorenih vrata sjednice DOV-a, neslužbeno doznajemo, rekao je kako se u masone učlanio jer slobodnozidarski svjetonazor promovira općeljudske univerzalne vrijednosti, a prije svega poštivanja Ustava, zakona i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima te da se nada da će svojom obranom pokazati da Hrvatska ne spada u red totalitarističkih zemalja i režima koje progone ili su progonile masone zbog predrasuda i stereotipa.

Borba za načela

Jelenić je također rekao kako ne postoji niti jedan propis, preporuka ili odluka koja sugerira da je članstvo u Udruzi slobodnih zidara nespojivo s obavljanjem dužnosti državnoga odvjetnika, te da ovaj postupak protiv sebe doživljava kao diskriminaciju po osnovi svjetonazora te je spreman boriti se da načela i pravila koja je Europski sud za ljudska prava uspostavio u vezi s radom masona u javnim službama postanu stvarnost i u našoj zemlji, i to ne samo na načelnoj razini.

Glavna državna odvjetnica pak u svojemu zahtjevu navodi da su masoni udruga koja svojim internim propisima brani javno iznositi i davati na uvid akte kojima se uređuje njihova organizacija, rad, pravila ponašanja, i u kojima se koriste tajni rituali, te imaju utvrđene znakove za prepoznavanje.

Citira i tekst prisege prema kojoj će član bratstva biti poslušan zakonima bratstva i "udarcu čekića majstora", kao i da će "tajne svakoga brata čuvati kao svoje vlastite". Takve stvari su prema Hrvoj-Šipek suprotne kodeksu Državnoga odvjetništva, a njih je sve, tvrdi Šipek, Jelenić prešućivao dok se nije otkrilo da je mason. "On i danas štiti identitet članova udruge Veliki orijent Hrvatske, kao i sam naziv i identitete članova Udruge slobodnih zidara u koju se, prema vlastitim riječima, učlanio.

Sam Jelenić je rekao kako se nakon napuštanja članstva u Velikom Orijentu Hrvatske, namjeravao učlaniti u drugu ložu, no da na kraju nije stigao zbog poslovnih obveza.

Nije učlanjen

"Nakon što sam istupio u listopadu 2018. iz Udruge Veliki orijent Hrvatske, nisam sudjelovao u nijednoj drugoj udruzi premda je bio dogovor da ću se učlaniti.

Ja sam bio uvjeren da sam učlanjen, a tek sam naknadno saznao da kolege koji su to trebali napraviti, to nisu učinili. Ne znam postoji li ta druga loža i tko su njezini članovi", pojasnio je Jelenić novinarima nakon sjednice DOV-a. Jelenić je istaknuo kako je iznenađen da je Hrvoj-Šipek nakon toliko vremena od njegove ostavke odlučila pokrenuti postupak.

"Posebno nakon što sam godinu i pol dana radio kao njezin zamjenik i nije bilo nikakvih problema. Štoviše, dva dana prije zahtjeva imenovala me kao svoju zamjenu za konferenciju u Sofiji", rekao je Jelenić.

Šef lože Nikica Gabrić obratio se M. Bajiću

Čitava priča oko Jelenićeva članstva u loži slobodnih zidara, kojoj je na čelu bio poznati oftamolog Nikica Gabrić, otkrivena je nakon što je Gabrić prijavio da ga glavni urednik te dvoje zaposlenika portala tjednika 7Dnevno ucjenjuju objavom fotografija sastanaka njegove lože.

Sve je prijavio i policiji i državnom odvjetništvu, ali ne Jeleniću, koji je bio član njegove lože, već Mladenu Bajiću s kojim je također bio u dobrim odnosima. Štoviše, nakon izbijanja afere, Gabrić je optužio Jelenića da nije dobro vodio istragu iznude.

"Nije problem biti mason. Problem je što Dražen Jelenić ne radi svoj posao dobro', izjavio je Gabrić nakon što je Jelenić nakon otkrivanja njegovoga masonstva podnio ostavku na mjesto glavnoga državnoga odvjetnika. Istraga zbog Gabrićevih optužbi za iznudu još je u tijeku.

Tužiteljica Zorka Fumić

Dakle, odluka o pokretanju stegovnog postupka je donesena. U daljnjem tijeku postupanja će se ulaziti u meritum stvari. Pokretanje postupka protiv Dražena Jelenića zatraženo je tek sada jer smo čekali odluku Etičkog povjerenstva DORH-a

Odvjetnica Vesna Alaburić

Ovo zapravo predstavlja svojevrsni presedan da se nekoga želi udaljiti iz državne službe zbog članstva u masonskoj organizaciji. Riječ je o teškoj diskriminaciji zbog svjetonazora. Europski sud za ljudska prava donio je četiri takve odluke usporedivim slučajevima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:46