JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Karamarku će trebati jako puno vremena da mu komunikacija na visokoj razini prestane predstavljati problem

Očito će trebati jako puno vremena da Karamarku komunikacija na visokoj međunarodnoj razini, koja bi svakom šefu vlade morala biti rutinska, prestane predstavljati problem

Posve očekivano, prijem u Berlinu, kod Angele Merkel, šef je HDZ-a odmah iskoristio u kampanji. Tomislav Karamarko hitro se pohvalio da ga je moćna sugovornica poduprla u trci za predstojeće parlamentarne izbore. Zoranu Milanoviću tako otima mogućnost njenog svojatanja. Premijer je dosad volio paradirati s tvrdnjom da mu je njemačka kancelarka gotovo ekskluzivna sugovornica i društvo. Karamarko ga sada demantira, s razlogom ističući da HDZ pripada istoj političkoj obitelji s CDU-om, pa se u tom kontekstu podrška podrazumijeva.

Svejedno, veliko je pitanje koliko će koristi iz tog susreta šef HDZ-a zaista izvući. Prvo zato jer se u razgovoru s Angelom Merkel teško izblamirao svojim nepoznavanjem engleskog. Dobro, nije to neka novost, ali video što ga je novinar HRT-a snimio na početku sastanka otkriva da je pretendent na funkciju budućeg hrvatskog premijera djelovao zbunjeno i mutavo. Očito će trebati jako puno vremena da mu komunikacija na visokoj međunarodnoj razini, koja bi svakom šefu vlade morala biti rutinska, prestane predstavljati problem.

Drugo, takva potpora nikad ne dolazi na lijepe oči. Prijem u Njemačkoj vjerojatno će Karamarka obvezivati da se na neki način politički sinhronizira. U najmanju ruku da promijeni ili ublaži neke svoje dosadašnje stavove, barem one koji su kancelarki trenutno najvažniji, a tiču se izbjegličke krize. Ako mu je Angela Merkel saveznica, onda će svoju fascinaciju Viktorom Orbanom po svoj prilici morati malo zatomiti. Što je za Hrvatsku jako dobro, jer više neće idejama o armiranju granice vojskom sluđivati javnost.

Treće, potpora koju je dobio neizbježno asocira na nešto već viđeno. Ne znamo hoće li Angela Merkel sudjelovati u HDZ-ovim predizbornim spotovima, kao što je to svojedobno u kampanji pomagala Ivi Sanaderu, ali svaka asocijacija takvog karaktera Karamarku nikako ne može koristiti. Osim toga, zlobnici će podsjetiti da je njemačka kancelarka kasnije navodno jako sudjelovala i u Sanaderovom detroniziranju, pa je, primjećuju, jako upitno treba li se šef HDZ-a njenoj potpori jako radovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:37