PREDSJEDNICA U KAMPANJI?

JEDNOSTRANAČKA RUTA PO DALMACIJI Kolinda Grabar-Kitarović zaobilazi mjesta u kojima vlast drži lijeva koalicija

Predsjednička putanja za sada je zacrtana tako da zastaje tamo gdje stoluje HDZ
 Tom Dubravec / CROPIX

Od 7. kolovoza, kada je podigla predsjedničku zastavu ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije i tamo preselila privremeni Ured predsjednice, šefica države Kolinda Grabar-Kitarović neumorno obilazi obalu.

Predsjednička putanja za sada je zacrtana tako da sustavno zaobilazi mjesta u kojima vlada SDP, a zastaje tamo gdje stoluje HDZ.

Takav odabir lokacija otvara pitanje ne sudjeluje li predsjednica Grabar-Kitarović indirektno u kampanji na strani HDZ-a. - Predsjednica je u kampanji bila prošle godine, a sada ide tamo gdje postoje problemi, u ona mjesta koja su izrazila želju da ih posjeti, i tamo gdje može pomoći, bez obzira na to tko je na vlasti - kaže Luka Đurić, glasnogovornik u Uredu predsjednice.

Uselila se u županiju

Oni koji sumnjaju u takvu argumentaciju podsjećaju kako je bilo najavljivano da će privremeni Ured biti lociran u splitskoj vojnoj bazi u Lori. Međutim, predsjednica je postala podstanarka u Županiji splitsko-dalmatinskoj gdje ju je ugostio HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja. Prvoga dana boravka skoknula je do Šibenika (tamo vlada HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić) gdje se susrela sa šeikom Hamadom bin Khalifi Al-Thanijem i njegovom suprugom.

Maraton lađa i Alka

Drugoga dana, 8. kolovoza, bila je na svečanoj sjednici Općine Zmijavci gdje je načelnik HDZ-ov Miroslav Karlogan. Potom je posjetila Metković (gradonačelnik je neovisni Božo Petrov) i prisustvovala maratonu lađa, a onda u Pločama (gradonačelnik je Krešimir Vejić iz HDZ-a) dodjeli nagrada lađarima.

- Povod je bio tradicionalni maraton lađa i otišla bi u Metković, kao i u Ploče gdje se dijele nagrade, bez obzira na to tko je na vlasti - tvrdi Đurić.

Iduća destinacija bio je Sinj, ali kako je povod Sinjska alka, to bi se putovanje teško moglo pribrojiti u predizbornu kampanju za račun HDZ-a. Narednog dana Grabar-Kitarović je imala sastanak sa županom Ževrnjom, zatim s nadbiskupom splitsko-makarskim Marinom Barišićem, potom rektorom Sveučilišta u Splitu Šimunom Anđelinovićem, a na kraju sa splitskim gradonačelnikom, SDP-ovcem Ivom Baldasarom.

- Predsjednica je dala izjavu zajedno s gradonačelnikom Baldasarom što inače ne čini. Zar to ne govori protiv teze da je u kampanji? - pita glasnogovornik Grabar-Kitarović. No, odlazak na Brač mogao bi se i drugačije tumačiti. Predsjednica je posjetila obitelj Jakšić (Ida Jakšić je izradila kamene cvjetove za njenu inauguraciju) u Donjem Humcu koji pripada općini Pučišća gdje je na vlasti HDZ, te Dračevicu u Općini Nerežišća gdje također vlada HDZ.

U Sućurju zbog vode

U utorak je bila na Hvaru gdje u najvećim mjestima, gradovima Hvaru i Jelsi, vlada SDP. No, zaobišla ih je i posjetila općinu Sućuraj gdje vlast obnaša načelnik Ivan Slavić iz HDZ-a.

- U Sućuraj je otišla zato jer ta općina ima probleme s opskrbom vodom, i obećala se osobno založiti da se on pokuša riješiti - kaže Đurić. Na Korčuli i na Pelješcu predsjednica je obišla opožarena područja, ali je dan završila u Stonu gdje vlada načelnik Vedran Antunica iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:33