VELIKI SKUP GLOBALNIH LIDERA

JEDINI IZ REGIJE KOJI JE POZVAN Šef SOA-e na sastanku u Münchenu s direktorima CIA-e, MI6 i Mossada

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić
 Goran Mehkek / EPH

München je tri dana mjesto okupljanja šefova najznačajnih obavještajnih službi zapadnog svijeta.

U sklopu Minhenske konferencije o sigurnosti koja se održava od 16. do 18. veljače na jednom mjestu našli su se direktor američkog National Intelligencea Dan Coats, koji je nadređen svih 17 američkih tajnih službi, direktor CIA-a Mike Pompeo, direktor britanske obavještajne službe MI6 Alex Younger, direktor Mossada Yossi Cohen, šef njemačkog BND-a Bruno Kahl i BfV-a Hans-Georg Maassen, kao i direktor francuske obavještajne službe DGSE Bernard Emie.

Uz njih je na skup glavnih svjetskih obavještajaca prvi put pozvan i ravnatelj hrvatske Sigurnosn-obavještajne agencije. Poziv ravnatelju SOA-e Danijelu Markiću na skup obavještajne elite ukazuje na veliki značaj hrvatske obavještajne službe i njeno visoko pozicioniranje u sigurnosnom aparatu Europe. S obzirom na to da je Markić jedini predstavnik obavještajne službe iz regije, to jasno pokazuje da je pozicija SOA-e na ovim područjima iznimno važna.

Na Minhenskoj konferenciji sudjeluju i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Sudionici će se posebno fokusirati na ulogu EU kao globalnog aktera te njezine veze s Rusijom i SAD-om. Na konferenciji sudjeluje 30 šefova država ili vlada i više od 100 ministara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:35