PRIJE SJEDNICE VLADE

JE LI MILANOVIĆ 'UPECAO' DESET PRGOMETOVIH SURADNIKA? Vesna Pusić: 'Samo polako, još ništa nije dogovoreno...'

Grčić: 'Vlada nacionalnog jedinstva? Na to pitanje odgovorio je Karamarko...'
 Dragan Matić/CROPIX

Prije sjednice Vlade, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na pitanje ima li koalicija Hrvatska raste dogovor s 10 suradnika Drage Prgometa iz Mosta, odgovorila je kako ništa nije dogovoreno.

- Polako, nitko se još ništa nije dogovorio - kazala je Pusić.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u četvrtak nije iznio puno pojedinosti o pregovorima SDP-a i Mosta te rekao da je u pregovorima SDP dao odgovore i ponude Mostu kako SDP vidi rasplet situacije. Na upit o Vladi nacionalnog jedinstva Grčić je kratko rekao da je na to pitanje odgovorio Tomislav Karamarko.

Vlada će na sjednici Ravnateljstvu za robne zalihe te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobriti nešto više od 18,9 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata na teret ovogodišnje proračunske zalihe MUP-u.

Na dnevnom redu Vlade je i odluka o davanju suglasnosti Lučkoj upravi Rijeka za ugovaranje posla projektiranja rekonstrukcije željezničkog kolodvora Rijeka Brajdica i kontejnerskog terminala Brajdica u luci Rijeka. Riječ je o projektu vrijednom 35,5 milijuna eura, od čega će se više od 30,2 milijuna eura osigurati iz Kohezijskog fonda EU.

Odlukom o davanju suglasnosti na izmjene Plana građenja i održavanja državnih cesta Hrvatskih cesta za 2015. godinu, pak, Vlada bi se trebala suglasiti sa smanjenjem ukupnih ulaganja za 50,62 milijuna kuna, a ukupnih troškova za 150,8 milijuna kuna

Prosvjedna nota Sloveniji

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak da će Sloveniji danas biti uručena prosvjedna nota zbog postavljanja žice na hrvatskom teritoriju kod Harmice i dodala da očekuje da će ograda biti pomaknuta.

"Poslali smo im obavijest o noti koja će im danas biti uručena", rekla je Pusić prije sjednice vlade.

"To je ista situacija kakvu smo već imali s Mađarskom, na isti način smo reagirali i Mađari su pomaknuli tu žicu", kazala je novinarima šefica hrvatske diplomacije.

"Očekujemo istu takvu reakciju sa slovenske strane. Maknut će je", zaključila je.

Prije slanja note, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata.

"Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj", istaknuo je MVEP u priopćenju.

Hrvatska policija upozorila je u srijedu da je ograda koju je slovenska policija postavila radi kontrole migranata u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Harmica na hrvatskom teritoriju te da će s njega morati biti uklonjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:27