DAO ISKAZ

JE LI MILAN BANDIĆ IŠTA OTKRIO? Gradonačelnik jutro proveo u USKOKU, pa se vratio u Remetinec

 Damjan Tadić/CROPIX

NOVO 8:58 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jutros je iz zatvora u Remetincu doveden u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje je istražiteljima dao iskaz o posljednjem proširenju istrage u slučaju Agram.

Pred Uskokove istražitelje Bandić je doveden oko 8,15 sati, a nakon polusatnog ispitivanja vraćen je u istražni zatvor u kojem je završio u utorak, 10. ožujka. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio 'iza rešetaka' prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Obrana je na tu nepravomoćnu odluku najavila žalbu, o kojoj bi izvanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo raspravljati idući tjedan.

Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon izlaska iz Uskoka nisu željeli davati izjave pa nije poznato je li zatvoreni gradonačelnik iznio obranu ili se branio šutnjom

----------------------------

8:34 Oko 8:15 zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je dovezen u Gajevu u USKOK. Ovih trenutaka je u nadležnosti njegovih odvjetnika započelo ispitivanje.

----------------------------

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas bi pred nadležnim tužiteljima u USKOK-u trebao biti ispitan po novom rješenju o pokretanju i proširenju istrage kojim ga USKOK tereti za poticanje jedne svjedokinje na davanje lažnog iskaza, kao i za krivotvorenje dokumentacije i sprječavanje dokazivanja.

Ispitivanje je zakazano u 8.30 sati u prostorijama USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu. Kako doznajemo od njegovih odvjetnika, koji su Bandića jučer posjetili u istražnom zatvoru u Remetincu, Bandić se nikako neće braniti šutnjom već će iznijeti detaljnu obranu i očitovati se o svim optužbama, zbog kojih je ponovno završio u Remetincu.

A optužbe se odnose na slike, skulpture i razne plakete koje su tijekom pretresa prošle godine zaplijenjene u dva Bandićeva prostora. Prošlog petka ispitana je svjedokinja Vida Demarin, predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je Bandić utemeljitelj i predsjednik, koja je i prije dva puta davala iskaz u USKOK-ovoj istrazi protiv Bandića. Ovoga puta svjedokinja Demarin izjavila je istražiteljima da ju je zagrebački gradonačelnik dva puta kontaktirao te da je nagovarao da promijeni iskaz kao i da, tvrdi USKOK, potpiše dokument neistinita sadržaja.

Kako se može zaključiti iz nastupa Badnićeve obrane i stavova iznesenih na istražnom ročištu održanom u utorak na Županijskom sudu, Bandić ne spori da je kontaktirao Vidu Demarin. Međutim, obrana tvrdi da je oba puta uz Bandića bila prisutna po jedna odvjetnica, te da on ni na koji način nije utjecao na Vidu Demarin u pogledu njezinih iskaza. Jedino što je Bandić pritom tražio bilo je, prema obrani, da ona u ime zaklade stavi svoj potpis na popis slika koje je inače sačinio PNUSKOK nakon pretresa, a koje slike je Bandić darovao zakladi. U drugom dijelu optužbe tužiteljstvo tvrdi da je Bandić naknadno potpisao antidatirani dokument pokušavši njime dokazati da je iste te umjetnine darovao zakladi prije uhićenja, te da je takav krivotvoreni dokument koristio u postupku pred Vrhovnim sudom kako bi dokazao da one nisu njegovo vlasništvo. Iako za sada nije bilo moguće dobiti potvrdu, mogla bi biti riječ o Bandićevoj izjavi iz svibnja prošle godine kojom načelno daje spomenutoj zakladi sve poklone koje je dobio kao gradonačelnik.

Obrana Milana Bandića, međutim, tvrdi da je Bandić tu izjavu dao uistinu prošle godine. Sam Bandić i prije je tvrdio da je sve te slike, koje uglavnom nemaju gotovo nikakvu vrijednost, darovao zakladi, a obrana tvrdi da to mogu potkrijepiti i dokazima.

Jučer je stigla i vijest o još jednoj zanimljivoj sudskoj odluci. Vrhovni sud je Bandiću, kako doznajemo, deblokirao dio imovine. I to upravo umjetnine koje je darovao zakladi.

Uskok: U slučaju Bandić nije bilo kalkulacija i određivanja tajminga

Državno odvjetništvo izvijestilo je u četvrtak da se Uskok nije vodio "nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga" kada je zatražio da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vrati u istražni zatvor, kao i da mu država naplati jamčevinu od 15 milijuna kuna uz koju je ranije pušten da se tijekom istrage brani sa slobode.

Reagirajući na medijske napise, ali i izjave o Bandićevu povratku u zatvor, Državno odvjetništvo navodi da Uskok "u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika".

"Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nije rukovodilo Uskok u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora. Uskok vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu", objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva.

Dodaju i da ni na koji način neće uvažavati "većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije" ili politički oportunizam "već samo i isključivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zaštite pravnog poretka".

Državno odvjetništvo smatra da "u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovakvi javni nastupi i izjave 'stručnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona". Podsjećaju i da je prema odredbama Zakona o državnom odvjetništvu, "zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito izvršava svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske".

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio 'iza rešetaka' u utorak 10. ožujka, prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:08