SIGNAL ZA UZBUNU

JAVNOST GUBI POVJERENJE Prvi put u dvije godine SDP i HDZ su gotovo izjednačeni

 CROPIX

Prvi put u dvije godine SDP i HDZ su gotovo izjednačeni kad je riječ o rejtingu - pokazao je Crobarometar, redovito istraživanje koje agencija Ipsos Puls provodi za Novu TV. Prema njemu SDP je u siječnju zabilježio 23 posto što je njihov najlošiji rezultat otkako su došli na vlast ili u zadnjih nekoliko godina, dok HDZ ima 21 posto. Pogledaju li se posljednja tri mjeseca vidljivo je da SDP pada, dok HDZ ne bilježi pomak nabolje.

Na trećem mjestu su Laburisti s 11 posto, a slijede ih HSP Ante Starčević s 4 posto te lista Ivana Grubišića s istim rezultatom. Istu potporu od 3 posto zabilježili su HSS i HNS na čiji rejting, ako je suditi po rezultatima, izbacivanje bivšeg predsjednika Radimira Čačića, nije imalo utjecaja. HSP je u siječnju zabilježio 2 posto, isto koliko i HDSSB. Od ostalih stranaka, HSLS i HSU imaju 1,8 posto, BUZ i IDS 1,5, te SDSS 1,1 posto. Ostale stranke osvojile su 3,7 posto, dok je neodlučnih 15,8 posto.

Što se tiče rejtinga političara, predsjednik Ivo Josipović i dalje je na prvom mjestu sa 75 posto potpore. Drugi je šef Sabora Josip Leko s 52 posto, koliko ima i laburist Dragutin Lesar. Slijede Ivan Grubišić s 48 posto, Vesna Pusić s 43 posto te premijer Zoran Milanović s 32 posto, koliko ima i Ruža Tomašić, šefica HSP-a AS. Potporu od 22 posto imaju Vladimir Šišljagić (HDSSB) i Silvano Hrelja (HSU). Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, iako je u zadnjih mjesec dana zabilježio blagi porast, ipak je i dalje najnepopularniji političar. On je u siječnju zabilježio 20 posto.

Da je smjer u kojem ide Hrvatska loš smatra 70 posto ispitanika, njih 21 posto izjasnilo se da zemlja ide u dobrom smjeru, dok 9 posto ne zna odgovor. Za Vladinu politiku 67 posto građana kazalo je kako je loša, 26 posto da je dobra, a ne zna njih 7 posto.

Kad je riječ o ocjenama, predsjednik je ocijenjen trojkom, dok su Vlada i Sabor dobili dvojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:30