NA ČELU USTAVNOG SUDA

Jasna Omejec o bivšem premijeru: Ne smijem pljuvati ni po kome, pa niti po Sanaderu

Omejec je došla na metu kritike jer je u intervjuu dala pozitivnu izjavu i radu Ive Sanadera

ZAGREB - “Ja sam rekla činjenicu i ništa drugo. Što god da kažem, budem napadnuta”, kaže predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. U intervjuu Večernjem listu rekla je da se bivši premijer Ivo Sanader nije miješao u rad Ustavnog suda.

Nisam ga poznavala

- Što god mi mislili o gospodinu Sanaderu danas, ja moram reći jedno: imao je izraženu spoznaju o važnosti Ustavnog suda u europeizaciji hrvatskog pravnog poretka i nije se miješao u njegov rad - odgovorila je na pitanje je li Sanader kad pokušavao utjecati na neovisnost Ustavnog suda. Istu tu izjavu ponovila nam je jučer u telefonskom razgovoru. “To je činjenica. Nisam ga ni poznavala, a jedini kontakt koji sam imala s njim bio je kad sam kao predsjednica suda od Vlade tražila novac za rad suda i sanaciju palače u kojoj se sud nalazi. Zločesto je i zlonamjerno kako se moja izjava sada želi tumačiti”, kaže Jasna Omejec. “Ja ne mogu pljuvati ni po kome, pa ni po Sanaderu, niti to smijem raditi”, dodaje.

Servis vladajućih

“Apsolutno isti odnos ima s Jadrankom Kosor”, ističe. Ni Vladimir Šeks ni na koji način ne utječe na rad Ustavnog suda.

“To su sulude optužbe. Jako je štetno što se u javnosti stvara percepcija da Šeks ili bilo tko drugi može utjecati na odluku koju donosi 13 ljudi, ustavnih sudaca”, odgovara Jasna Omejec. Time se ruši dignitet jedne od najvažnijih institucija u državi, Ustavnog suda.

U posljednje dvije godine Ustavni sud često je na udaru kritika: od presude za “harač” pa do posljednje odluke o referendumu o Zakonu o radu.

Odluka o ustavnosti kriznog poreza donesena je ekspresno, dok je odluka o ustavnosti zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji više od dvije godine na čekanju. Zato su ustavni suci na meti kritika da su sud pretvorili u servis vladajuće većine.

Vrlo ambiciozna

Jasnu Omejec suradnici opisuju kao jako vrijednu, marljivu i upornu. Odlučna je i ambiciozna: s 37 godina izabrana je u Ustavni sud. Pored posla predsjednice najvišeg suda u državi, predaje na postdiplomskim studijima Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Nije demantirala da će se kandidirati na mjesto sutkinje na Europskom sudu za ljudska prava iduće godine. Najutjecajniji ljudi u njezinom životu su Zlatko Kramarić i Vlado Gotovac. U Osijeku je 1990 osnovala HSLS zajedno s Kramarićem, kolegom sa Sveučilišta u Osijeku. Vladu Gotovca gleda kao svog životnog učitelja, uz kojeg je provela 10 godina.

Loša percepcija počela izborom Vice Vukojevića

Loša percepcija suda, nažalost, stvorena je još 1999. kad je Sabor izabrao novih osam ustavnih sudaca, pa je udruženim glasovima HDZ-a, SDP-a i LS-a Vlade Gotovca zajedno s Jasnom Omejec iz LS-a i Ivanom Matijom iz SDP-a u Ustavni sud izabran i Vice Vukojević, koji ni po kvalifikacijama ni po lošem imageu u javnosti ni po svojim javnim istupima nije smio biti izabran u najvišu instancu zaštite ljudskih prava u jednoj demokratskoj državi. Umjesto najboljih i najuglednijih, u ustavni sud ušli su podobni, presudila je javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:56